Veća ljubav

Pročitajte: Evanđelje po Ivanu 15:9-17
9 Kao što je Otac ljubio mene, tako sam i ja ljubio vas. Ostanite u mojoj ljubavi! 10 Ako zapovijedi moje budete držali, ostat ćete u mojoj ljubavi, kao što sam i ja držao zapovijedi svog Oca i ostajem u njegovoj ljubavi.
11 Ovo sam vam govorio da bude radost moja u vama, i da vaša radost bude savršena. 12 Ovo je moja zapovijed: Ljubite se među sobom kao što sam ja vas ljubio! 13 Od ove ljubavi nitko veće nema, da tko svoj život položi za svoje prijatelje. 14 Vi ste moji prijatelji ako činite što vam ja zapovijedam. 15 Više vas ne nazivam slugama, jer sluga ne zna što radi njegov gospodar; nego sam vas nazvao prijateljima, jer sam vam objavio sve što sam čuo od svoga Oca. 16 Ne izabraste vi mene, nego ja izabrah vas i postavih vas da idete i rod donosite i da vaš rod ostane; što god zamolite od Oca u moje ime, dat će vam. 17 Ovo vam zapovijedam: Ljubite se među sobom!

Od ove ljubavi nitko veće nema, da tko svoj život položi za svoje prijatelje.

Ivan 15:13

SAMO nekoliko dana prije Velikog tjedna, kada se kršćani sjećaju Isusove žrtve i slave njegovo uskrsnuće, terorist je upao u supermarket u jugozapadnoj Francuskoj, počeo pucati i ubio dvoje ljudi. Nakon pregovora, terorist je pustio sve osim jedne taokinje, koju je koristio kao živi štit. Svjestan opasnosti, policajac Arnaud Beltrame učinio je nezamislivo: ponudio je da preuzme ženino mjesto. Taokinja je puštena, no u tučnjavi koja je uslijedila Beltrame je smrtno ranjen.

Svećenik koji je poznavao policajca pripisao je njegovo junaštvo vjeri. Pročitao je Isusove riječi: »Nitko nema veće ljubavi od ove: položiti vlastiti život za svoje prijatelje« (r. 13, K. S.) Nakon posljednje zajedničke večere Isus rekao svojim učenicima: »Ljubite se među sobom kao što sam je vas ljubio!« (r. 12). Najveća je ljubav položiti život za drugoga (r. 13). Upravo to je Isus učinio sljedećeg dana. Otišao je na križ da nas spasi od naših grijeha kao što je samo on mogao.

Možda nikada nećemo biti pozvani slijediti junaštvo Arnauda Beltramea. No dok ostajemo u Božjoj ljubavi, možemo služiti drugima i požrtvovno se odreći vlastitih planova i želja dok nastojimo drugima govoriti o njegovoj velikoj ljubavi. – Amy Boucher Pye

Dragi Isuse, umro si da nam daruješ vječni život. Svojim životom ti želimo zahvaliti i o tome govoriti onima koje stavljaš na naš put.