Ne bojimo se smrti

Pročitajte: Otkrivenje 21:1-5
1 Vidjeh novo nebo i novu zemlju, jer prvo nebo i prva zemlja prođoše, ni mora više nema. 2 I vidjeh sveti grad, novi Jeruzalem, gdje silazi od Boga s neba, opremljen kao zaručnica, ukrašena svojemu zaručniku. 3 I začuh jaki glas s prijestolja gdje govori:
»Evo Božjega šatora među ljudima,
i prebivat će s njima,
i oni će biti njegov narod,
a sam će Bog biti s njima njihov Bog.
4 I obrisat će Bog svaku suzu s njihovih očiju,
i više ne će biti smrti,
ni tuge, ni vike, ni boli ne će više biti,
jer prvo prođe.«
5 I reče onaj koji je sjedio na prijestolju:
»Evo činim sve novo.«
I reče mi:
»Napiši: ove su riječi vjerne i istinite.«

I obrisat će Bog svaku suzu s njihovih očiju, i više ne će biti smrti,…

Otkrivenje 21:4

POSLJEDNJE noći života Isaaca Wattsa, 24. studenoga 1748., osoba koja ga je njegovala primijetila je da je on svoje prijatelje naučio kako živjeti, a sada ih uči kako umrijeti. Oni koji su sjedili pokraj njegova kreveta pozorno su slušali. »Ako Bog nema više službu za mene«, objasnio je Watts, »po milosti sam spreman… Vjerujem da su svi moji grijesi oprošteni kroz Kristovu krv… Ne bojim se smrti.« Ovaj plodonosni autor poznatih crkvenih himni umro je ubrzo nakon toga.

Oni koji vole Isusa i vjeruju mu, ne moraju se bojati smrti. Možemo vjerovati viđenju koju je Ivan zapisao u Otkrivenju, da ćemo živjeti zauvijek s Isusom, u novom nebu i novoj zemlji (r. 1). Bog obećava da će ondje prebivati sa svojim narodom: »… oni će biti njegov narod, a sam će Bog biti s njima njihov Bog« (r. 3). Više neće biti suza, niti ćemo doživjeti ikakvu bol: »I obrisati će Bog svaku suzu s njihovih očiju, i više neće biti smrti, ni tuge, ni vike, ni boli ne će više biti,…« (r. 4).

Umiranje je velika nepoznanica, ali možemo vjerovati svojem Bogu punom ljubavi i obećanjima koja daje u svojoj Riječi. Poput Isaaca Wattsa, i mi možemo u vjeri potvrditi: »Ne bojimo se smrti.« – Amy Boucher Pye

Živi Bože, hvala ti na tvojim obećanjima da ćeš nam poželjeti dobrodošlicu u svoje Kraljevstvo. Daj nam mir i nadu kad razmišljamo o vlastitoj smrti.