Ošinuti repom i jezikom

Pročitajte: Mudre izreke 18:1-8
1 Tko se želi rastaviti, pronađe kakvu izliku;
svim sredstvima dovodi do svađe.
2 Luđaku nije mila razboritost,
nego samo objavljivanje njegovih misli.
3 Gdje uđe bezbožnost, ondje se smjesti i sramota,
i prezir dođe sa sramotom.
4 Riječi su kao duboke vode iz usta ponekog čovjeka,
žubor-potok, izvor mudrosti.
5 Nije pravo zauzimati se za krivca
i onoga koji je pravedan otjerati sa suda.
6 Usne luđaka potpiru svađu,
i njegova usta viču za batinom.
7 Luđaku su njegova usta na propast,
i usne su njegove zamka njegovu životu.
8 Riječi su klevetnika kao poslastica;
one ulaze u nutrinu tijela.

Riječi su klevetnika kao poslastica;…

Izreke 18:8

U novinama je objavljena vijest da je Pep oduzeo život mački koja je pripadala guvernerovoj ženi ali on to nije učinio. Jedina stvar za koju je možda bio kriv bio je izgrižen naslonjač u guvernerovoj vili.

Pep je bio razigrani mladi labrador retriver guvernera Pennsylvanije Gifforda Pinchota 1920-ih. Doduše, pas je stvarno bio u zatvoru, gdje su ga slikali zajedno s identifikacijskim brojem zatvorenika. Kad je novinski izvjestitelj čuo za to, izmislio je priču o mački. Budući da je njegov izvještaj objavljen u novinama, mnogi su vjerovali da je Pep doista ubojica mačaka.

Izraelski kralj Salomon dobro je znao moć neistinitih vijesti. Napisao je: »Riječi su klevetnika kao poslastica; one ulaze u nutrinu tijela« (r. 8). Ponekad zbog naše pale ljudske prirode želimo vjerovati u stvari o drugima koje nisu istinite.

Ipak, čak i kada drugi vjeruju u neistine o nama, Bog nas i dalje može koristiti za dobro. Stvar je u tome da je guverner poslao Pepa u zatvor kako pravio društvo zatvorenicima godinama je služio kao prvi terapijski pas.

Božje namjere za naše živote nisu se promijenile, bez obzira na to što drugi govore ili misle. Kad nas drugi ogovaraju, sjetimo se da su njegovo mišljenje i Njegova ljubav prema nama ono što je najvažnije. – James Banks

Oče, želimo tvoju ljubav podijeliti s drugima.