Utemeljeno na istini

Pročitajte: Prva poslanica Korinćanima 15:1-21
1 Podsjećam vas, braćo, na evanđelje koje sam vam propovijedao, koje ste i primili, u kojemu i stojite, 2 po kojemu se i spašavate, ako držite kako sam vam propovijedao, osim ako uzalud povjerovaste. 3 Doista, predao sam vam najprije ono što sam i primio: Krist je umro za grijehe naše po Pismima; 4 i pokopan je, i uskrišen je trećeg dana po Pismima; 5 i ukazao se Kefi, potom dvanaestorici. 6 Zatim se je ukazao braći kojih je bilo više od pet stotina zajedno. Od njih mnogi žive i sad, a neki usnuše. 7 A potom se ukazao Jakovu, onda svim apostolima. 8 Nakon svih ukazao se i meni kao nedonoščetu. 9 Doista, ja sam najmanji među apostolima i nisam dostojan zvati se apostol, jer sam progonio Božju Crkvu. 10 Ali po milosti Božjoj jesam što jesam, i njegova milost nije u meni ostala besplodna, nego sam se trudio više od svih njih, ali ne ja nego Božja milost, koja je sa mnom. 11 Bio dakle ja, bili oni, tako propovijedamo i tako uzvjerovaste.
12 A ako se propovijeda da je Krist uskrsnuo od mrtvih, kako neki među vama govore da nema uskrsnuća mrtvih? 13 Ako naime nema uskrsnuća mrtvih, onda nije ni Krist uskrsnuo. 14 A ako Krist nije uskrsnuo, uzalud je dakle naše propovijedanje, uzalud je i vaša vjera. 15 Tada smo i lažni Božji svjedoci što smo svjedočili protiv Boga da je uskrisio Krista kojega nije uskrisio, ako doista mrtvi ne uskrsavaju. 16 Jer ako mrtvi ne uskrsavaju, ni Krist nije uskrsnuo. 17 A ako Krist nije uskrsnuo, uzaludna je naša vjera, jer ste još u svojim grijesima. 18 Tada i oni koji usnuše u Kristu, izgiboše. 19 Ako se samo u ovom životu uzdamo u Krista, bjedniji smo od svih ljudi.
20 Ali Krist jest uskrsnuo od mrtvih, prvijenac onih koji usnuše. 21 Jer kako po čovjeku dođe smrt, tako će i uskrsnuće mrtvih doći po čovjeku.

 

(Krist) uskrišen je trećeg dana po Pismima; i ukazao se Kefi, potom dvanaestorici. Zatim se ukazao braći kojih je bilo više od pet stotina zajedno.

1 Korinćanima 15:4-6

PONEKAD se čišćenje djedova tavana isplati. Za jednog čovjeka iz Ohaja to se pokazalo točnim jer je ondje pronašao komplet neoštećenih sličica igrača bejzbola, star više od 100 godina. Vrijednost im je procijenjena na 3 milijuna dolara.

Jedan od razloga zašto su toliko vrijedne je taj što su neoštećene. No važnije od toga je što su autentične. Da su lažne, ma koliko dobro izgledale, vrijedile bi koliko i papir na kojem su otisnute.

Apostol Pavao je nešto slično rekao za kršćanstvo. Naša bi vjera bila potpuno bezvrijedna i neosnovana da Isusovo uskrsnuće nije bilo autentično. Pavao je bio odlučan i siguran u Božji plan kad je rekao: »A ako Krist nije uskrsnuo, uzalud je dakle naše propovijedanje, uzalud je i vaša vjera. (…) A ako Krist nije uskrsnuo, uzaludna je naša vjera, jer ste još u svojim grijesima« (r. 14,17).

Kršćanska je vjera vjerodostojna jer počiva na istinitim događajima. Isus je umro na križu i uskrsnuo od mrtvih. Slava Bogu za jasne dokaze o Isusovoj smrti i uskrsnuću (r. 3-8). To se dogodilo i na tom temelju možemo graditi svoju vječnost i pouzdanje u Boga. Vjerodostojnost Isusove smrti i uskrsnuća potvrđena je u Bibliji i u našim srcima.

– Dave Branon

Bog je jedini pravi Bog.