Njegovi putovi

Pročitajte: Poslanica Rimljanima 11:33-36
33 O dubino bogatstva i mudrosti i znanja Božjega! Kako su nedokučivi njegovi sudovi i neistraživi njegovi putovi!
34 »Jer tko upozna Gospodnju misao?
Ili tko mu bi savjetnik?
35 Ili tko mu unaprijed što dade,
da bi mu trebalo biti vraćeno?«
36 Jer je od njega i po njemu i u njemu sve. Njemu slava u vijeke! Amen.

 

Kako su nedokučivi njegovi sudovi i neistraživi njegovi putovi!

Rimljanima 11:33

VICTOR Kiplangat prvi je ugandski trkač koji je osvojio zlato u maratonu Igara Commonwealtha 2022., prešavši ciljnu crtu s impresivnim rezultatom. Ipak, utrka nije bila jednostavna. Kiplangat se izgubio dok je trčao ulicama Birminghama. »Motociklisti su me zbunjivali, ali ipak sam stigao do cilja.«

Sveto pismo uspoređuje naše živote s maratonom: »Zato… trčimo u borbu koja nam je određena« (Hebrejima 12:1). No, poput Kiplangata, često se zbunimo kojim putem krenuti. Ponekad poželimo da Bog jasnije označi svoje staze!

Umjesto da je frustriran Božjim nedokučivim odlukama (K. S.), Pavao se radovao što su »neistraživi njegovi putovi!«. U svom pismu kršćanima u Rimu, nakon što je proučio Božje spasenje grješnika i milosrđe prema neposlušnima (r. 32), Pavao priznaje da Božji milosni putovi prkose ljudskoj logici jer su puni »bogatstva i mudrosti i znanja Božjega« (r. 33). Kada se osjećamo izgubljenima ili zbunjenima u vlastitoj utrci, Pavao nas podsjeća da trčimo s onim koji ne treba savjetnika (r. 34). »Jer je od njega i po njemu i u njemu sve« (r. 36). Njegovi je putove možda teško razumjeti, ali njegova dobrota i moć prema nama nepogrešivi su. Trčat će s nama, a kada pogriješimo, vratit će nas na svoj put.

– Chris Wale

Oče, pomogni nam da ostanemo uz tebe i vjerujemo tvojem vodstvu.