Ja sam Nitko! Tko si ti?

Pročitajte: Poslanica Filipljanima 3:4-14
4 Premda bih se i ja mogao uzdati u tijelo. Ako tko drugi misli da se može uzdati u tijelo, ja još više. 5 Obrezan sam osmi dan, od Izraelova sam roda, od Benjaminova plemena, Hebrej od Hebreja, po Zakonu farizej. 6 Iz revnosti sam progonio Crkvu, po zakonskoj pravdi bio sam besprijekoran. 7 Međutim, ono što sam nekoć smatrao dobitkom, sada smatram štetnim zbog Krista. 8 Štoviše, sve držim za štetu prema prevažnoj spoznaji Isusa Krista, svojega Gospodina zbog kojega sve izgubih i smatram blatom, da steknem Krista, 9 i da se nađem u njemu, nemajući svoje pravde koja je od Zakona. Zato imam pravdu koja je po vjeri u Krista, pravdu koja je od Boga po vjeri, 10 da spoznam njega i silu njegova uskrsnuća i zajedništvo u njegovoj patnji, da mu budem sličan u smrti, 11 ne bih li kako dostigao uskrsnuće od mrtvih. 12 Ne kao da sam već postigao ili kao da sam već savršen, nego nastojim dohvatiti ga, jer je i mene dohvatio Krist Isus. 13 Braćo, ja ne umišljam sebi da sam dostigao, ali jedno činim: zaboravljam ono što je za mnom, a posežem za onim što je preda mnom. 14 Trčim k cilju, k nebeskoj nagradi kojoj me Bog zove u Kristu Isusu.

 

Štoviše, sve držim za štetu prema prevažnoj spoznaji Isusa Krista,… da steknem Krista, i da se nađem u njemu,…

Filipljanima 3:8,9

U pjesmi Ja sam nitko! Tko si ti? Emily Dickinson razigrano govori o naporima koji ljudi ulažu da bi bili ‘netko’, zalažući se umjesto toga za slobodu blažene anonimnosti. »Kako je tužno – biti – Netko! Kako javno – poput žabe – / Reći svoje ime – June koja živi / Močvari koja se divi!«

Pronalaženje slobode u otpuštanju potrebe da se bude ‘netko’ svjedočanstvo je i apostola Pavla. Prije nego što je upoznao Krista, Pavao je imao dugačak popis naizgled impresivnih vjerskih uvjerenja, očitih razloga da se može »uzdati u tijelo« (r. 4).

Ali susret s Isusom promijenio je sve. Kad je uvidio koliko su njegova religiozna postignuća bila šuplja u svjetlu Kristove požrtvovne ljubavi, priznao je: »… sve sada gubi u mojoj cijeni svoju vrijednost zbog najveće prednosti: spoznaje Krista Isusa, moga Gospodina… i sve smatram blatom, da Krista dobijem…« (r. 8, K. S.). Njegova jedina ambicija bila je spoznati »njega i silu njegova uskrsnuća i zajedništvo u njegovoj patnji, da mu budem sličan u smrti,…« (r. 10, K. S.).

Tužno je pokušavati da sami postanemo ‘netko’. Ali upoznati Isusa, izgubiti se u njegovu sebedarju i požrtvovnoj ljubavi znači ponovno pronaći sebe (r. 9), slobodne i cjelovite.

– Monica La Rose

Ljubljeni Oče, hvala ti što ne moramo biti ‘netko’.