Bog iznenađenja

Pročitajte: Evanđelje po Mateju 4:18-22
18 Kad je išao pokraj Galilejskoga mora, vidje kako dva brata, Šimun koji se zove Petar i njegov brat Andrija, bacaju mrežu u more. Oni su bili ribari. 19 On im reče: »Pođite za mnom! Učinit ću vas ribarima ljudi.« 20 Smjesta ostaviše mreže i pođoše za njim. 21 Kad je odatle otišao dalje, vidje druga dva brata: Jakova, Zebedejeva sina, i njegova brata Ivana, kako sa svojim ocem Zebedejem popravljaju u lađici mreže. I pozva ih. 22 Oni smjesta ostaviše lađicu i oca i pođoše za njim.

 

Smjesta ostaviše mreže i pođoše za njim.

Matej 4:20

KONGRESNI centar se zamračio, a nas tisuće studenata pognutih glava govornik je poveo u molitvi predanja. Dok je molio one koji su se osjećali pozvanima služiti u prekomorskim misijama da ustanu, osjetila sam kako moja prijateljica Lynette napušta svoje mjesto i znala sam da obećava živjeti i služiti na Filipinima. No ja nisam osjećala poriv da ustanem. Svjesna potreba u SAD-u, željela sam dijeliti Božju ljubav u svojoj domovini. Ali desetljeće poslije zasnovat ću svoj dom u Velikoj Britaniji, nastojeći služiti Bogu ljudima koje mi je dao kao bližnje. Moje ideje o tome kako ću živjeti promijenile su se kad sam shvatila da me Bog pozvao na pustolovinu koja se razlikuje od onoga što sam očekivala.

Isus je često znao iznenaditi one koje je susretao, uključujući ribare koje je pozvao da ga slijede. Kad im je Krist dao novu misiju da budu ribari ljudi, Petar i Andrija »istoga časa ostave mreže i pođu za njim« (K. S.), a Jakov i Ivan »smjesta ostaviše lađicu« (r. 22). Krenuli su u ovu novu avanturu s Isusom, vjerujući mu, ali ne znajući kamo idu.

Bog, naravno, poziva mnoge ljude da mu služe upravo tamo gdje jesu! Bilo da ostajemo ili odlazimo, svi možemo gledati u njega s iščekivanjem da nas iznenadi prekrasnim iskustvima i prilikama da živimo za njega na načine o kojima možda nismo ni sanjali.

– Amy Boucher Pye

Isuse, nauči nas prepoznati tvoj glas i odgovoriti pozivu.