Kakva mudrost?

Pročitajte: Jakovljeva poslanica 3:13-18
13 Tko je među vama mudar i pametan? Neka pokaže dobrim življenjem svoja djela u mudroj krotkosti! 14 Ako li gajite gorku zavist i svadljivost u svojemu srcu, ne hvalite se i ne lažite protiv istine! 15 To nije mudrost što silazi odozgo, nego zemaljska, putena, đavolska. 16 Jer gdje je zavist i svađa, ondje je nered i svako zlo djelo. 17 A mudrost odozgo jest najprije čista, onda mirotvorna, obazriva, poslušna, puna milosrđa i dobrih plodova, nepristrana, nelicemjerna. 18 A plod pravde siju u miru oni koji čine mir.

 

Tko je među vama mudar i pametan? Neka pokaže dobrim življenjem svoja djela u mudroj krotkosti!

Jakovljeva 3:13

NEPOSREDNO prije Uskrsa 2018. godine terorist je na tržnici ubio dvoje ljudi, a treću osobu, ženu, uzeo je za taoca. Kad pokušaji da ženu oslobode nisu uspjeli, policajac je teroristu rekao: »Pustite ženu i uzmite mene umjesto nje.«

Ponuda je bila šokantna. Bila je protivna popularnoj mudrosti. ‘Mudrost’ kulture možete prepoznati prema izrekama koje slavi, poput citata slavnih osoba objavljenih na društvenim mrežama. »Najveća avantura koju možete poduzeti jest živjeti život svojih snova« ili »Prvo volite sebe, a sve ostalo će doći na svoje mjesto.« »Vi ste važni«, tvrdi treći. Da se policajac držao tih savjeta, mislio bi na sebe i pobjegao bi.

Apostol Jakov kaže da na svijetu postoje dvije vrste mudrosti: jedna »zemaljska«, druga »odozgo«. Prva je obilježena sebičnom ambicijom i neredom (r. 14-16); druga je »obazriva,… puna milosrđa« (r. 13,17,18). Zemaljska mudrost sebe stavlja na prvo mjesto. Mudrost odozgo daje prednost drugima, što vodi do života u »krotkosti« (r. 13).

Terorist je prihvatio ponudu policajca. Žena je puštena, a policajac je ustrijeljen. Tog je Uskrsa svijet svjedočio kako nevin čovjek umire za nekoga drugog.

»Početak je sve mudrosti strah Gospodnji…« (Izreke 9:10). Koju mudrost danas slijedite?

– Sheridan Voysey

Svemudri Bože, molimo te ispuni nas mudrošću odozgo.