Doček stranaca

Pročitajte: Ponovljeni zakon 10:17-20
17 Jer Gospodin, Bog vaš, jest najviši Bog i najviši Gospodin, veliki, silni, strašni Bog, koji ne gleda na osobu i ne da se podmititi, 18 koji pomaže do pravice siroti i udovici, ljubi stranca i daje mu hranu i odjeću. 19 Tako i vi ljubite stranca! Jer ste i sami bili stranci u egipatskoj zemlji. 20 Boj se Gospodina, Boga svojega, njemu služi, njega se drži, njegovim se imenom samo kuni!

 

Jer Gospodin… pomaže do pravice siroti i udovici, ljubi stranca i daje mu hranu i odjeću.

Ponovljeni zak. 10:17,18

KAD su tisuće ukrajinskih žena i djece stigli na berlinski željeznički kolodvor bježeći od rata, dočekalo ih je iznenađenje njemačke obitelji koje drže ručno izrađene natpise da im nude utočište u svojim domovima. »Mogu ugostiti dvije osobe!« pisalo je na jednome. »Velika soba (dostupna)«, glasio je drugi. Upitana zašto je ponudila takvo gostoprimstvo strancima, jedna je žena rekla da je njezina majka u prošlosti trebala utočište i da zato želi pomoći drugima u takvoj potrebi.

U Ponovljenom zakonu Bog poziva Izraelce da se brinu za one koji su daleko od svojih domovina. Zašto? Zato što je on branitelj siročadi, udovica i stranaca (r. 18), i zato što su Izraelci znali kakav je osjećaj takva ranjivost: »Jer ste i sami bili stranci u egipatskoj zemlji« (r. 19).

Ali postoji i druga strana. Kad je udovica u Sarepti primila stranca Iliju u svoj dom, ona je bila ta koja je bila blagoslovljena (1 Kraljevima 17:9-24), baš kao što su Abrahama blagoslovila njegova tri nepoznata posjetitelja (Postanak 18:1-15). Bog često koristi gostoprimstvo da blagoslovi i domaćina.

Teško je primiti strance u svoj dom, ali te njemačke obitelji mogu i same doživjeti dobrotu. Dok i mi odgovaramo ranjivima Božjom suosjećajnosti, mogli bismo biti iznenađeni darovima koje nam daje kroz njih.

– Sheridan Voysey

Dragi Bože, daj nam veliko srce za one u potrebi.