Baš poput Isusa

Pročitajte: Poslanica Rimljanima 12:1-2
1 Zaklinjem vas dakle, braćo, Božjim milosrđem da prikažete svoja tjelesa za živu žrtvu, svetu, ugodnu Bogu; tako da vaše bogoslužje bude duhovno. 2 Ne prilagođujte se ovom svijetu, nego se preobražavajte obnavljanjem svojega uma, da kušate što je Božja volja, što je dobro, ugodno i savršeno.

 

Ne prilagođujte se ovom svijetu, nego se preobražavajte obnavljanjem svojega uma,…

Rimljanima 12:2

GODINE 2014. biolozi su na Filipinima uhvatili nekoliko narančastih patuljastih morskih konjića. Za daljnje proučavanje uzeli su ih zajedno s dijelom narančaste koraljne morske lepeze koja im je bila dom. Znanstvenici su željeli otkriti jesu li patuljasti morski konjići rođeni da odgovaraju boji svojih roditelja ili svojoj okolini. Kad su morski konjići okotili tamnosmeđu mladunčad, znanstvenici su stavili ljubičastu morsku lepezu u spremnik. Mladunčad, čiji su roditelji bili narančaste boje, promijenila je boju kako bi odgovarala ljubičastoj morskoj lepezi. Zbog njihove krhkosti opstanak im ovisi o urođenoj sposobnosti da se uklope u okolinu.

Uklopiti se koristan je obrambeni mehanizam u prirodi. Međutim, Bog poziva sve ljude da prime spasenje i istaknu se u svijetu po tome kako žive. Apostol Pavao potiče vjernike u Isusa da poštuju Boga u svakom vidu svojega života, da mu se klanjaju prinoseći svoja tijela »za živu žrtvu« (r. 1). Zbog naše krhkosti kao ljudskih bića pogođenih grijehom, naše duhovno zdravlje kao vjernika ovisi o tome da Duh Sveti obnavlja naše umove i osnažuje nas da izbjegnemo prilagođavanje ovom svijetu koji odbacuje Boga i veliča grijeh.

Samo snagom Duha Svetoga možemo biti poput Isusa!

– Xochitl Dixon

Dragi Bože, molimo te učini nas sve sličnijima Isusu.