Projekt crvene haljine

Pročitajte: Knjiga Izlaska 28:1-8,40,41
1 »Uzmi k sebi, između sinova Izraelovih, brata svojega Arona s njegovim sinovima, da mi služe kao svećenici: Aron i sinovi Aronovi Nadab, Abihu, Eleazar i Itamar!
2 Načini svete haljine svom bratu Aronu, njemu u čast i za ukras! 3 Govori sa svim vještim ljudima, koje sam napunio umjetničkim duhom, neka načine Aronu haljine, da se može posvetiti i da mi služi kao svećenik! 4 Ovo su haljine što će ih načiniti: naprsnik, oplećak, plašt, košulja od tkanine, kapa i pojas. Neka dakle načine svete haljine tvojemu bratu Aronu i njegovim sinovima, da mi služe kao svećenici 5 i neka za to uzmu zlata, modrog i crvenog skrleta, tamnocrvenog prediva i lana!
6 Oplećak neka načine od zlata, modrog i crvenog skrleta, tamnocrvenog prediva i uzvedenoga lana s umjetničkim vezivom! 7 Neka ima dva plećna komada, što se mogu sklopiti! Na oba njegova kraja neka se skupe zajedno! 8 Tkanica koja je na njemu neka se s njom priveže, neka mu je jednakog rada i od jednoga komada s njim, od zlata, modrog i crvenog skrleta, tamnocrvenog prediva i lana!
40 Za sinove Aronove napravi košulje i načini im pojaseve i visoke kape u čast i za ukras! 41 Pa tim zaodjeni svog brata Arona i njegove sinove i pomaži ih, stavi ih u njihovu službu i posveti ih, da mi služe kao svećenici!

 

Načini svete haljine svom bratu Aronu, njemu u čast i za ukras!

Izlazak 28:2

PROJEKT Crvena haljina koji je osmislila britanska umjetnica Kirstie Macleod postao je eksponat u muzejima i galerijama diljem svijeta. Osamdeset i četiri komada bordo svile trinaest godina putovala su svijetom kako bi ih više od tri stotine žena (i šačica muškaraca) izvezlo. Dijelovi su zatim sastavljeni u haljinu, pričajući priče svakog umjetnika koji je sudjelovao od kojih su mnogi zaboravljeni i osiromašeni.

Poput crvene haljine, odjeću koju su nosili Aaron i njegovi potomci izradili su mnogi vješti ljudi ispunjeni »umjetničkim duhom« (r. 3). Božje upute za svećeničku odjeću uključivale su detalje koji su pričali priču o Izraelu, uključujući graviranje imena plemena na kamenje od oniksa koji je stavljen »na plećne komade oplećka« kao spomen pred Gospodinom (r. 12). Košulje, pojasevi i kape bili su svećenicima »u čast i za ukras« dok su služili Bogu i vodili narod u slavljenju (r. 40).

Kao vjernici u Isusa, vjernici novog saveza, zajedno smo svećenstvo vjernika, služeći Bogu i vodeći jedni druge u štovanju (1 Petrova 2:4-5,9); Isus je naš veliki svećenik (Hebrejima 4:14). Iako ne nosimo nikakvu posebnu odjeću da bismo pokazali da smo svećenici, uz njegovu pomoć, obučeni smo »u srdačno milosrđe, dobrotu, poniznost, blagost i strpljivost« (Kološanima 3:12).

– Kirsten Holmberg

Molimo te, Isuse, ti nas obuci jer smo tvoji izabranici.