Vjeran, ali ne zaboravljen

Pročitajte: Poslanica Hebrejima 11:32-40
32 I što još da kažem? Ne bi mi dostajalo vremena kad bih stao pripovijedati o Gideonu, Baraku, Samsonu, Jiftahu, Davidu, Samuelu i prorocima. 33 Oni vjerom pobijediše kraljevstva, učiniše pravdu, dobiše obećanja, zatvoriše usta lavovima, 34 ugasiše ognjenu silu, utekoše od oštrica mača, ojačaše od slabosti, postadoše junaci u boju, rastjeraše tuđe vojske. 35 Žene po uskrsnuću ponovno zadobiše svoje mrtve. Drugi su bili stavljeni na muke i ne pristadoše na izbavljenje, da dobiju bolje uskrsnuće. 36 Drugi opet podnesoše pogrde i udarce, pa još okove i tamnice! 37 Bili su kamenovani, mučeni, prepiljeni, pomriješe posječeni od mača. Obilazili su u ovčjim runima, u kozjim kožama, u oskudici, u nevolji, u sramoti. 38 Svijet ih nije bio dostojan. Potucali su se po pustinjama, gorama i pećinama i po zemaljskim rupama.
39 Svi su oni zbog svoje vjere stekli pohvalno svjedočanstvo, ali ne primiše obećanja, 40 jer je Bog nešto bolje predvidio za nas, da oni ne dođu bez nas do savršenstva.

 

Svi su oni zbog svoje vjere stekli pohvalno svjedočanstvo,…

Hebrejima 11:39

TIJEKOM odrastanja Sean je znao malo o tome što znači imati obitelj. Majka mu je umrla, a otac jedva da je bio kod kuće. Često se osjećao usamljeno i napušteno. Međutim, par koji je živio u blizini došao je po njega i uzeo ga u svoj dom. Poslije su dobili svoju djecu koja su bila ‘veliki brat’ i ‘velika sestra’, što mu je dalo sigurnost da je voljen. Vodili su ga i u crkvu. Sean, sada samouvjereni mladić, danas je voditelj mladih.

Iako je ovaj par odigrao tako ključnu ulogu u životu tog mladiće, malo je poznato što su učinili za Seana drugi ljudi u njihovoj crkvenoj obitelji. Ali Bog zna i vjerujem da će njihova vjernost jednog dana biti nagrađena, poput onih koji su navedeni kao heroji vjere. Jedanaesto poglavlje Poslanice Hebrejima počinje velikim imenima iz Svetog pisma, ali dalje govori o onima drugima koje možda nikada nećemo upoznati, a koji su »postigli pohvalno svjedočanstvo zahvaljujući vjeri« (r. 39, K. S.). Pisac kaže: »Svijet ih nije bio dostojan« (r. 38).

Čak i kada naša dobra djela prođu nezapaženo, Bog vidi i zna. Ono što činimo može izgledati kao mala stvar dobro djelo ili riječ ohrabrenja ali Bog to može upotrijebiti da donese slavu svom imenu, u svoje vrijeme i na svoj način.

– Leslie Koh

Oče, pomogni nam činiti dobra djela, tebi na slavu.