Pucanje sebi u nogu

Pročitajte: Evanđelje po Marku 10:35-45
35 Tada pristupiše k njemu Jakov i Ivan, Zebedejevi sinovi, i zamoliše: »Učitelju, htjeli bismo da nam ispuniš jednu molbu.« 36 On ih upita: »Što želite od mene?« 37 Oni ga zamoliše: »Daj da u tvojoj slavi jedan od nas sjedne s tvoje desne, drugi s tvoje lijeve!« 38 Isus im odvrati: »Ne znate što molite. Možete li piti kalež koji ja pijem, ili krstiti se krštenjem koje ja primam?« 39 Oni mu odgovoriše: »Možemo.« Isus im odvrati: »Kalež koji ja pijem vi ćete piti i krštenje koje ja primam i vi ćete primiti; 40 ali mjesto s moje desne ili s lijeve ne mogu ja dati; ono pripada onima za koje je pripravljeno.« 41 Kad doznaše to druga desetorica, razljutiše se na Jakova i Ivana. 42 Isus ih zato dozva k sebi i reče im: »Znate, neznabožački vladari vladaju nad svojim narodima i velikaši čine da oni osjete njihovu moć. 43 Među vama neka ne bude tako. Tko hoće biti velik među vama, taj neka bude vaš sluga; 44 i tko hoće biti prvi među vama, taj neka bude svima sluga! 45 I Sin Čovječji nije došao da bude služen, nego da služi i da dâ svoj život u otkup za mnoge.«

 

»Učitelju, htjeli bismo da nam ispuniš jednu molbu.«

Marko 10:35

GODINE 2021. inženjer s ambicijom da odapne strijelu dalje od bilo koga u povijesti, postavio si je rekord od 2028 stopa. Dok je ležao na leđima, povukao je tetivu samo za njega napravljenog luka na nožni pogon i pripremio se odapeti strijelu i, kako se nadao, postići rekordnu udaljenost veću od jedne milje (1,6 km). Duboko udahnuvši, odapeo je strijelu. No nije prešla ni milju. Zapravo, putovala je manje od jedne stope zabila se u njegovo stopalo i ranila. Joj!

Ponekad možemo sami sebi figurativno ‘pucati’ u nogu ako imamo pogrešnu ambiciju. Jakov i Ivan znali su što znači ambiciozno tražiti nešto dobro, ali zbog pogrešnih razloga. Zamolili su Isusa da jedan od njih sjedne s njegove desne, drugi s lijeve strane (r. 37). Isus je rekao učenicima da će sjesti »na dvanaest prijestolja i suditi dvanaest Izraelovih plemena« (Matej 19:28), tako da je lako shvatiti zašto su to tražili. Problem? Oni su sebično tražili vlastiti uzvišeni položaj i moć u Kristovoj slavi. Isus im je rekao da je njihova ambicija neumjesna (Marko 10:38) i da tko »hoće biti velik,… neka bude vaš sluga« (r. 43).

Dok želimo činiti dobre i velike stvari za Krista, tražimo njegovu mudrost i vodstvo ponizno služeći drugima kao što je on to činio tako dobro (r. 45).

– Tom Felten

Isuse, želimo činiti velike stvari za tebe, ali iz ispravih motiva.