Bog pokriva naš grijeh

Pročitajte: Evanđelje po Ivanu 8:1-11
1 A Isus ode na Maslinsku goru. 2 Rano ujutro dođe opet u Hram. Sav narod pohrli k njemu. On sjede i poče ih učiti. 3 Tada pismoznanci i farizeji dovedoše ženu zatečenu u preljubu, postaviše je na sredinu 4 i rekoše mu: »Učitelju, ova je žena sada zatečena u preljubu. 5 Mojsije nam je zapovjedio u zakonu da takve kamenujemo. A što ti veliš?« 6 Tim pitanjem htjedoše ga iskušati, da bi ga mogli optužiti. Isus se sagnu i stade pisati prstom po zemlji. 7 Kako su ga neprestano ispitivali, on se uspravi i reče im: »Tko je među vama bez grijeha, neka prvi baci na nju kamen!« 8 I opet se sagnu te nastavi pisati po zemlji. 9 Kad su čuli odgovor, stadoše se povlačiti jedan za drugim, počevši od starijih.
I ostade Isus sam sa ženom koja je stajala na sredini. 10 Isus se uspravi i upita: »Ženo, gdje su oni, dakle? Nitko te ne osudi?« 11 Ona odgovori: »Nitko, Gospodine!« Tada reče Isus: »Ni ja te ne ću osuditi. Idi, i odsad više ne griješi!«

 

Tada reče Isus: »Ni ja te ne ću osuditi. Idi, i odsad više ne griješi!«

Ivan 8:11

PEDESETIH godina prošlog stoljeća jedna je samohrana majka morala pronaći posao kako bi se brinula za svoju obitelj. Prihvatila je posao daktilografkinje. Jedini je problem bio taj što nije bila baš dobra u tipkanju i stalno je griješila. Tražila je načine kako prikriti svoje pogreške i na kraju je izmislila nešto što je postalo poznato kao Korektor, bijela tekućinu za ispravljanje koja se koristila za prikrivanje pogrešaka u tipkanju. Nakon što se osuši, možete tipkati preko toga kao da pogrešaka nije ni bilo.

Isus nam nudi neizmjerno moćniji način da se nosimo sa svojim grijehom bez prikrivanja. Nudi nam potpuno oproštenje. Dobar primjer toga nalazimo na početku 8. poglavlja Evanđelja po Ivanu u priči o ženi koja je »zatečena u preljubu« (r. 3,4). Učitelji zakona željeli su da Isus učini nešto u vezi sa ženom i njezinim grijesima. Zakon je propisivao kamenovanje, ali Isus se time nije zamarao. Jednostavno ih je podsjetio da su svi sagriješili (Rimljanima 3:23) i rekao svakome tko nije sagriješio da »prvi baci na nju kamen« (Ivan 8:7). Niti jedan kamen nije bačen.

Isus joj je ponudio novi početak. Rekao je da ju ne osuđuje i da »odsad više ne griješi« (r. 11). Ta ista ponuda dostupna je nama njegovom milošću.

– Katara Patton

Isuse, hvala ti što si nas očistio od svih grijeha.