U svim okolnostima

Pročitajte: Poslanica Filipljanima 4:10-19
10 Obradovao sam se veoma u Gospodinu što je opet procvala vaša briga za mene, kao što ste se i brinuli, ali su vas u tome spriječile prilike. 11 Ne govorim zbog oskudice, jer sam navikao biti zadovoljan onim što imam. 12 Znam oskudijevati, znam i obilovati; u svemu i u sve sam se uputio: biti sit i gladovati, obilovati i oskudijevati. 13 Sve mogu u onome koji me krijepi. 14 Ali dobro ste učinili što ste sa mnom podijelili moju nevolju. 15 A znate i vi, Filipljani, da mi u početku evanđelja, kad sam otišao iz Makedonije, nijedna Crkva ne otvori račun davanja i primanja, osim vas jedinih. 16 Doista, vi ste mi u Solun više puta poslali ono što mi je bilo potrebno. 17 Ne kao da tražim dar, nego tražim plod koji se množi na vašu korist. 18 A ja sam primio sve i imam u izobilju. Obogatio sam se primivši od Epafrodita ono što ste mi poslali, sladak miris, žrtvu prijatnu, ugodnu Bogu. 19 Moj Bog ispunit će svaku vašu potrebu po svome bogatstvu, u slavi, u Kristu Isusu.

 

Ne govorim zbog oskudice, jer sam navikao biti zadovoljan onim što imam.

Filipljanima 4:11

NA plakatu je pisalo »čovjek-slon«. Pozivao je na »izložbu« u viktorijanskim cirkusima i na predstave »nakaza«. Šokantno, međutim, ovaj popularni eksponat bio je ljudsko biće Joseph Merrick (1862. 1890.). Patio je od teških deformacija tijela i izbjegao zlostavljanje u ubožnici samo da bi izdržao užasnut vrisak gomile dok je pokušavao zaraditi za život.

A onda je pronašao utočište. Sprijateljio se s kirurgom Frederickom Trevesom. Treves se čudio Merrickovoj osjećajnosti i tome što se nikada nije žalio na svoje stanje ili na zlostavljače. Odgovor je bio Merrickova duboka vjera. Poznavao je Bibliju, ne samo umom nego i srcem. Imao je Kristovu snagu i uživao u njegovoj blizini, kao apostol Pavao.

Pavao se suočio s glađu, šibanjem, kamenovanjem i zatvorom, a patio je i zbog lošeg zdravlja. Ipak, naučio je »biti zadovoljan svojom sudbinom« (r. 11, K. S.) Njegova je tajna bila njegova povezanost s Isusom. »Sve mogu«, rekao je, »u onome koji mi daje snagu« (r. 13, K. S.). Ni Pavao ni Merrick nisu se oslanjali na okolnosti. Njihova otpornost i karakter proizišli su iz njihova živog jedinstva s Kristom.

Bolne i teške okolnosti mogu nas shrvati, ali kad snagu crpimo od Boga, on nam pomaže i obnavlja »po svome bogatstvu, u slavi, u Kristu Isusu« (r. 19).

– Anne Le Tissier

Isuse, nauči nas da ti vjerujemo u svim okolnostima.