Bog zna tvoje ime

Pročitajte: Knjiga Postanka 16:1-9,16
1 Saraja, žena Abramova, nije mu rađala djece; a imala je sluškinju Egipćanku, imenom Hagaru. 2 Tada reče Saraja Abramu: »Znaš, Gospodin mi je uskratio djecu. Uzmi dakle moju sluškinju za ženu! Možda po njoj dođem do djece.« Abram prista na riječ Sarajinu. 3 I Saraja, žena Abramova, uze Hagaru Egipćanku, svoju sluškinju, deset godina nakon što se nastani Abram u zemlji kanaanskoj, i dade je Abramu, svom mužu za ženu. 4 I on oženi Hagaru, i ona zatrudnje. A kad ona opazi da je trudna, prezre svoju gospođu.
5 Tada reče Saraja Abramu: »Uvredu što mi se nanosi ti si skrivio. Ja ti dadoh svoju sluškinju za ženu, a ona sad, kad vidi da je trudna, mene prezire. Gospodin neka sudi meni i tebi!«
6 Abram odgovori Saraji: »Pa tvoja sluškinja u ruci je tvojoj, čini s njom kako ti drago!« I Saraja stade s njom strogo postupati te ona pobježe od nje. 7 Anđeo Gospodnji nađe je na studencu u pustinji, na studencu na putu u Šur. 8 I upita je: »Hagaro, sluškinjo Sarajina, odakle dolaziš i kamo ideš?« Ona odgovori: »Bježim od Saraje, svoje gospodarice.«
9 Anđeo Gospodnji joj reče: »Vrati se gospodarici i podvrgni se vlasti njezinoj!«

16 Abramu je bilo osamdeset i šest godina kad mu Hagara rodi Jišmaela.

 

I upita je: »Hagaro, sluškinjo Sarajina, odakle dolaziš i kamo ideš?«

Postanak 16:8

NATALIA je prihvatila drugu nacionalnost zbog obećanja da će dobiti obrazovanje. No ubrzo ju je otac u njezinu novom domu počeo fizički i seksualno zlostavljati. Prisilio ju je da se brine za njegov dom i djecu bez plaće. Nije ju puštao iz kuće i zabranio joj uporabu telefona. Postala je njegova robinja.

Hagara je bila Abramova i Sarajina egipatska robinja. Ni jedno od njih dvoje nije ju zvalo imenom, nego »moja sluškinja« ili »tvoja sluškinja« (r. 2,5,6). Samo su ju htjeli iskoristiti kako bi mogli dobiti nasljednika.

Kako je Bog drukčiji! Anđeo se Gospodnji prvi put pojavljuje u Svetom pismu kada razgovara s trudnom Hagarom u pustinji. Anđeo je ili Božji glasnik ili sam Bog. Hagara je vjerovala da je on Bog, jer je rekla: »Vidjeh Boga i nakon viđenja još živim!« (r. 13, K. S.) Ako je anđeo Bog, on bi mogao biti Sin Onaj koji nam otkriva Boga koji se pojavljuje rano, prije utjelovljenja. Izgovara njezino ime: »Hagaro, sluškinjo Sarajina, odakle dolaziš i kamo ideš?« (r. 8, K. S.).

Bog je vidio Nataliju i doveo brižne ljude u njezin život koji su ju spasili. Sada se školuje za medicinsku sestru. Bog je vidio Hagaru i pozvao ju imenom. Bog vidi i vas. Možda i vas zove imenom. Potrčite k njemu.

– Mike Wittmer

Hvala ti, Isuse, što svakog od nas poznaješ po imenu. Uživamo u tvojoj ljubavi prema nama.