Umijeće suosjećanja

Pročitajte: Poslanica Rimljanima 12:9-21
9 Ljubav neka je bez pretvaranja; zazirući od zla prianjajte uz dobro; 10 bratskom ljubavlju ljubite jedan drugoga; poštovanjem jedan drugoga pretječite. 11 U revnosti ne budite mlaki; u duhu budite revni; Gospodinu služite! 12 Budite radosni u nadi; u nevolji budite strpljivi; u molitvi budite postojani! 13 Pridonosite za potrebe svetih; gostoljubivost revno njegujte! 14 Blagoslivljajte one koji vas progone: blagoslivljajte, a ne kunite! 15 Radujte se s onima koji se raduju, plačite s onima koji plaču! 16 Budite jedne misli među sobom; ne čeznite za visokim stvarima, nego se držite onoga što je skromno! Ne smatrajte sami sebe mudrima! 17 Nikome ne vraćajte zla za zlo; nastojte oko dobra pred svim ljudima! 18 Ako je moguće, koliko je do vas, živite u miru sa svim ljudima! 19 Ne osvećujte se osobno, ljubljeni, nego ustupite mjesto gnjevu Božjemu, jer je pisano: »Moja je osveta, ja ću je vratiti«, govori Gospodin. 20 Ako je »dakle gladan tvoj neprijatelj, nahrani ga; ako je žedan, napoji ga; jer čineći to, ognjeno ćeš ugljevlje zgrnuti na njegovu glavu.« 21 Ne daj da te zlo nadvlada, nego nadvladaj zlo dobrim!

… bratskom ljubavlju ljubite jedan drugoga; … Budite radosni u nadi; u nevolji budite strpljivi; u molitvi budite postojani!

Rimljanima 12:10,12

»TRN ti se zabio u stopalo – zato ponekad plačeš noću«, napisala je Catherine iz Sienne u četrnaestom stoljeću. Nastavila je: »Neki na ovom svijetu ga mogu izvaditi. Potrebnu vještinu naučili su od Boga.« Catherine je posvetila svoj život njegovanju te »vještine«, a i danas ju pamte po izvanrednoj empatiji i suosjećajnosti prema drugima u njihovoj boli.

Ta slika boli čije uklanjanje zahtijeva nježnost i vještinu urezala mi se u pamćenje. To je živopisan podsjetnik na to koliko smo složeni i ranjeni, na potrebu da kopamo dublje kako bismo razvili pravu suosjećajnost prema drugima i sebi.

Ili, kako to opisuje apostol Pavao, ta nas slika podsjeća da voljeti druge poput Isusa zahtijeva više od dobrih namjera i dobrih želja. Zapovijeda: »Ljubite srdačno jedan dugoga… Nadom se veselite, u nevolji budite strpljivi, u molitvi ustrajni!« (r. 10,12, K. S.) Biti spreman samo se radovati »s onima koji se raduju« već i plakati »s onima koji plaču!« (r. 15)

U slomljenom svijetu nema neozlijeđenih – bol i ožiljci duboko su u svakome od nas. Ali još je dublja ljubav koju nalazimo u Kristu; ljubav dovoljno nježna da izvuče to trnje melemom suosjećajnosti, spremna zagrliti i prijatelja i neprijatelja (r. 14) kako bi zajedno pronašli iscjeljenje.

– Monica La Rose

Bože, hvala ti što nas učiš da budemo tu za druge.