Vlasnik ili upravitelj?

Pročitajte: Psalam 50:7-15
7 »Slušaj, narode moj, ja ću govoriti, Izraele!
Ja ću svjedočiti protiv tebe, ja, Bog – Bog tvoj.
8 Ne tužim te zbog tvojih žrtava;
tvoje paljenice su stalno preda mnom.
9 Ne trebam junca iz tvoje staje
niti jaraca iz tvojih torova.
10 Jer je moja svaka zvijer u šumi
i tisuće životinja na gorama.
11 Poznajem svaku pticu u gorama.
Moje je sve što se kreće u poljima.
12 Kad bih ogladnio, ne bih ti kazao
jer moja je zemlja i sve što je ispunja.
13 Zar da jedem meso bikova
i pijem krv jaraca?
14 Prinesi Bogu žrtvu hvale!
Ispuni Višnjemu svoje zavjete!
15 I prizovi me u dan nevolje!
Tada ću te izbaviti, a ti ćeš me slaviti!«

Jer je moja svaka zvijer u šumi…

Psalam 50:10

»JESAM li vlasnik ili upravitelj?« Glavni izvršni direktor tvrtke vrijedne više milijarda funta postavio si je to pitanje procjenjujući što je najbolje za njegovu obitelj. Zabrinut zbog iskušenja koja mogu doći s golemim bogatstvom, želio je svoje nasljednike poštedjeti tih izazova. Stoga je odustao od vlasništva nad svojom tvrtkom i sto posto dionica s pravom glasa stavio u zakladu. Spoznaja da sve što posjeduje pripada Bogu pomogla mu je da donese tu odluku i istodobno dopusti svojoj obitelji da radom zarađuje za život, a buduća dobit tvrtke da osigura sredstva za kršćansku službu.

U Psalmu 50:10 Bog kaže svom narodu: »Jer je moja svaka zvijer u šumi i tisuće životinja na gorama.« Kao Stvoritelj svega, Bog nam ništa ne duguje i ne treba ništa od nas. »Ne trebam junca iz tvoje staje niti jaraca iz tvojih torova« (r. 9), kaže. On nam velikodušno daje sve što imamo i koristimo. Budući da to čini, vrijedan je našega iskrenog štovanja.

Bog posjeduje sve. Ali zbog svoje dobrote odlučio je dati samoga sebe, ostvarujući odnos sa svakim tko to želi. Isus »nije došao da bude služen, nego da služi i da dâ svoj život u otkup za mnoge« (Marko 10:45). Kada nam je Darovatelj vrjedniji od darova i služimo mu njima, blagoslovljeni smo što možemo zauvijek uživati u njemu.

– James Banks

Ti si sve stvorio, vjerni Stvoritelju. Pomogni nam da živimo svjesni da je to dar od tebe.