Srce za Krista

Pročitajte: Evanđelje po Mateju 15:7-20
7 Licemjeri! Dobro je o vama prorokovao Izaija:
8 »Ovaj narod me štuje samo usnama,
ali njegovo je srce daleko od mene.
9 Uzalud me poštuje,
njegova su učenja samo ljudske odredbe.«
10 Tada dozva narod i reče im: »Slušajte i razumijte: 11 Ono što ulazi u usta ne čini čovjeka nečistim, nego što izlazi iz usta, to čini čovjeka nečistim.« 12 Tada pristupiše njegovi učenici i rekoše mu: »Znaš li da se farizeji sablazniše kad čuše taj govor?« 13 On odgovori: »Svaki nasad, što ga nije zasadio Otac moj nebeski, iskorijenit će se. 14 Ostavite ih! Oni su slijepi vodiči slijepcima. A kad slijepac vodi slijepca, oba padnu u jamu.« 15 Tada mu reče Petar: »Objasni nam tu prispodobu!« 16 On reče: »Jeste li i vi još nerazumni? 17 Zar ne uviđate da sve što ulazi u usta, ide u želudac i tada se izbacuje van. 18 A što dolazi iz usta, izlazi iz srca, i to čini čovjeka nečistim. 19 Jer iz srca dolaze zle misli, ubojstvo, preljub, bludnost, krađa, lažno svjedočenje, hula na Boga. 20 To čini čovjeka nečistim; a neopranim rukama jesti ne čini čovjeka nečistim.«

Jer iz srca dolaze zle misli… To čini čovjeka nečistim.

Matej 15:19,20

»SVE dok držiš usta zatvorena«, rekla sam sebi, »nećeš učiniti ništa loše.« Suzdržavala sam bijes prema kolegici nakon što sam pogrešno protumačila neke njezine riječi. Budući da smo se morale viđati svakoga dana, odlučila sam ograničiti komunikaciju samo na ono što je nužno (uzvratiti joj šutnjom). Kako tišina može biti pogrešna?

Isus je rekao da grijeh počinje u srcu (r. 18-20). Moja je šutnja možda navela ljude da misle da je sve u redu, ali nije zavarala Boga. Znao je da skrivam srce ispunjeno bijesom. Bila sam poput farizeja koji su »samo usnama« častili Boga, ali su im srca bila daleko od njega (r. 8). Iako moj vanjski izgled nije odavao moje prave osjećaje, u meni je tinjala gorčina. Radost i bliskost koju sam oduvijek imala sa svojim nebeskim Ocem su nestali. Skrivanje grijeha to čini.

Božjom milošću priznala sam kolegici kako se osjećam i ispričala sam se. Oprostila mi je i na kraju smo postale dobre prijateljice.«

»Jer iz srca izlaze zle misli… To onečišćuje čovjeka« (r. 19,20, Knjiga o Kristu, Novi zavjet živim riječima), kaže Isus. Stanje našeg srca je važno jer se zlo koje tamo boravi može preliti u naše živote. Bitne su i naša vanjština i naša nutrina.

– Karen Huang

Ljubljeni Bože, molimo te oprosti nam grijehe koje skrivamo u svojim srcima. Želimo ti ugoditi. Pomogni nam da se promijenimo.