Upotrijebiti što Bog daje

Pročitajte: Knjiga Izlaska 4:1-5
1 Mojsije odvrati: »Ali ako mi ne budu vjerovali i ako me ne poslušaju, nego reknu: Nije ti se Gospodin objavio?«
2 Tada mu Gospodin odvrati: »Što ti je to u ruci?« Odgovori: »Štap.«
3 I on zapovjedi: »Baci ga na zemlju!« Baci ga na zemlju, a on posta zmija. A Mojsije pobježe od nje.
4 I Gospodin zapovjedi Mojsiju: »Pruži ruku svoju i primi je za rep!« On pruži ruku i uhvati je. Ona opet posta štap u njegovoj ruci. 5 »Tako moraju vjerovati da ti se je objavio Gospodin, Bog njihovih otaca, Bog Abrahamov, Izakov i Jakovljev.«

Tada mu Gospodin odvrati: »Što ti je to u ruci?«

Izlazak 4:2

GRADSKA vijećnica u Brisbaneu u Australiji bila je vrhunski projekt iz 1920-ih godine. Bijele stepenice napravljene su od mramora iz istog kamenoloma od kojeg je Michelangelo napravio skulpturu Davida. Toranj je bio nalik onom venecijanske Bazilike svetog Marka, a bakrena kupola bila je najveća na južnoj zemljinoj polutki. Graditelji su nakanili da masivni Anđeo mira krasi vrh, ali pojavio se problem: nije bilo novca. Vodoinstalater Fred Johnson priskočio je u pomoć. Upotrijebio je vodokotlić, staru svjetiljku i komadiće starog željeza i izradio poznatu kuglu koja krasi toranj već gotovo stotinu godina.

Poput Freda Johnsona koji je upotrijebio to što je imao, pridružimo se Božjem djelu sa svime što imamo – velikim ili malim. Kada je Bog rekao Mojsiju da izvede Izrael iz Egipta, Mojsije je negodovao: »… ako me ne poslušaju…?« (r. 1) Bog je odgovorio pitanjem: »Što ti je to u ruci?« (r. 2) Mojsije je držao štap, običan štap. Bog mu je rekao da ga baci na tlo i »on posta zmija« (r. 3). Zatim je naredio Mojsiju da podigne zmiju i ona se pretvorila u štap. Sve što je Mojsije trebao učiniti, objasnio je Bog, bilo je nositi štap i vjerovati da će on učiniti ostalo. Nevjerojatno, on će upotrijebiti štap u Mojsijevoj ruci da izbavi Izrael iz Egipta (7:10-12; 17:5-7).

– Winn Collier

Bogu je dovoljno da mu predamo ono što imamo. Hvala ti, Bože, što ćeš ti učiniti ostalo.