Ustani i hodaj

Pročitajte: Evanđelje po Marku 2:1-12
1 Poslije nekoliko dana dođe opet u Kafarnaum. 2 Na vijest da je kod kuće, skupiše se mnogi, tako da nisu imali mjesta ni pred vratima. Dok im je govorio, 3 donesoše mu uzetoga, kojega su nosila četvorica. 4 Ali zbog mnoštva naroda nisu ga mogli donijeti k njemu. Zato otkriše krov nad mjestom gdje je bio Isus, načiniše otvor i spustiše postelju s uzetim. 5 Kad vidje Isus njihovu vjeru, reče uzetomu: »Sinko, oprošteni su ti tvoji grijesi.« 6 A ondje su sjedili neki pismoznanci. Oni u sebi pomisliše: 7 »Kako može ovaj tako govoriti? Huli na Boga. Tko može opraštati grijehe osim jedinoga Boga?« 8 Isus prozre odmah u svom duhu njihove misli i reče im: »Zašto mislite to u svojim srcima? 9 Što je lakše, reći uzetomu: Oprošteni su ti tvoji grijesi ili reći: Ustani, uzmi svoju postelju i hodaj? 10 Ali znajte da Sin Čovječji ima vlast na zemlji opraštati grijehe!« 11 I tada reče uzetomu: »Zapovijedam ti: ustani, uzmi svoju postelju i idi kući!« 12 On odmah ustade, uze svoju postelju i izađe van pred očima sviju. Svi su bili izvan sebe od čuđenja, slavili su Boga i govorili: »Takvo što ne vidjesmo još nikada.«

Ali znajte da Sin Čovječji ima vlast na zemlji opraštati grijehe!

Marko 2:10

MNOGI ga znaju kao oca suvremene fantastike. Nadahnuo je velike pisce poput J. R. R. Tolkiena, Lewisa Carrolla i C. S. Lewisa. Ipak, najsnažnije riječi škotskog pjesnika Georgea MacDonalda možda su bile one o srcu njegova Spasitelja koji oprašta. Razmišljajući o Isusovu ozdravljenju uzetoga, MacDonald je napisao: »Spasiti čovjeka od njegovih grijeha znači reći mu, u savršenom i vječnom smislu, ‘Ustani i hodaj. Budi slobodan u svojoj biti. Budi slobodni kao što je slobodan Sin Božji.’« U priči o uzetome prijatelji spuštaju uzetog čovjeka pred Isusa (r. 4). Promatračima je očito da on treba oslobođenje iz svoga zarobljenog tijela. No za Isusa pravi problem leži daleko dublje u njemu. Isus je rekao uzetomu: »Sinko, oprošteni su ti tvoji grijesi« (r. 5).

Pismoznanci su smatrali da huli na Boga (r. 6,7) i Isus im je objasnio svoje namjere: »Ali znajte da Sin čovječji ima vlast na zemlji opraštati grijehe! I tada reče uzetomu: ‘Zapovijedam ti: ustani, uzmi svoju postelju i idi kući!’« (r. 10,11) Isus je oslobodio čovjekovo tijelo da dokaže svoj autoritet, da donese vječnu slobodu čovjekovoj duši. Tu slobodu on nudi i danas; ima vlast na zemlji opraštati kako bismo mogli »ustati« iz ropstva svojih grijeha i slijediti ga u slobodu.

– Chris Wale

Bog i danas nudi oproštenje. Primimo ga radosna i zahvalna srca.