Govorite o svojoj vjeri

Pročitajte: Djela apostolska 16:1-10
1 Tada dođe u Derbu i Listru, i gle, ondje je bio neki učenik po imenu Timotej, sin žene Židovke koja je postala vjernica, i oca Grka. 2 Za njega su dobro svjedočila braća što su bila u Listri i Ikoniju. 3 Toga je odlučio Pavao uzeti sa sobom na put; zato ga je uzeo i dao obrezati zbog Židovâ koji su bili u onim mjestima; jer su svi znali da je njegov otac Grk. 4 A kad su prolazili gradovima, predavali su im na obdržavanje odluke koje su donijeli apostoli i starješine u Jeruzalemu. 5 Tako su crkve bile utvrđivane u vjeri, i svaki su dan brojčano rasle.
6 Kad prođoše Frigiju i Galaciju, Duh Sveti im je spriječio propovijedati Riječ u Aziji. 7 Stigavši na granicu Mizije, pokušali su poći u Bitiniju, ali im ne dopusti Isusov Duh. 8 A kad prođoše Miziju, siđoše u Troadu. 9 Pavao je imao viđenje noću: Neki muškarac, Makedonac, stajao je i molio ga govoreći: »Prijeđi u Makedoniju i pomozi nam!« 10 Nakon tog Pavlova viđenja odmah smo nastojali otputovati u Makedoniju, jer smo bili uvjereni da nas Bog zove da im propovijedamo evanđelje.

Prijeđi u Makedoniju i pomozi nam!

Djela ap. 16:9

GODINE 1701. Engleska crkva osnovala je Društvo za širenje Evanđelja kako bi slala misionare diljem svijeta. Geslo koje je odabrala bilo je lat. Transiens adiuva nos – »Prijeđi k nama i pomozi nam!« Bio je to poziv navjestiteljima Evanđelja još od prvog stoljeća, kada su Isusovi sljedbenici donosili poruku o Kristovoj ljubavi i oproštenju svijetu koji je to očajnički trebao.

Izraz »dođi i pomozi nam« nalazimo u »makedonskom pozivu« opisanom u Djelima apostolskim 16. poglavlju. Pavao i njegovi suradnici otputovali su u Troadu na zapadnoj obali Male Azije (današnja Turska). Tamo je Pavao »imao viđenje noću: Neki muškarac, Makedonac, stajao je i molio ga govoreći: ‘Prijeđi u Makedoniju i pomozi nam!’« (r. 9) Nakon viđenja Pavao i njegovi suradnici odmah su krenuli u Makedoniju (r. 10). Shvatili su važnost poziva.

Nije svatko pozvan preploviti mora, ali one koji to čine možemo podržati svojim molitvama i financijskim sredstvima. No svatko od nas može prijeći na drugu stranu sobe, ulice ili susjedstva i reći nekome o Isusovoj radosnoj vijesti. Molimo se da nam naš dobri Bog pomogne da prijeđemo i pomognemo ponudimo drugima priliku za oproštenje u Isusovo ime.

– Bill Crouder

Širimo radosnu vijest da su oproštenje i sloboda dostupni svima koji vjerom prihvate Isusa.