Gospodar na nebu

Pročitajte: Poslanica Kološanima 3:22 – 4:1
22 Sluge, pokoravajte se u svemu svojim tjelesnim gospodarima, ne služeći im naoko, kao da ljudima ugađate, nego iskrena srca, bojeći se Gospodina! 23 Što god činite, od srca činite kao Gospodinu, a ne kao ljudima, 24 znajući da ćete od Gospodina primiti baštinu za nagradu. Gospodinu Kristu služite! 25 Jer tko nepravdu čini, primit će što je skrivio, a nema gledanja tko je tko.
4
1 Gospodari, činite slugama ono što je pravo i pravedno, znajući da i vi imate Gospodara na nebu!

Gospodari, činite slugama ono što je pravo i pravedno, znajući da i vi imate Gospodara na nebu!

Kološanima 4:1

SINGAPURSKO ministarstvo rada donijelo je 2022. godine zakon da svi migranti koji rade kao pomoćnici u kućanstvu moraju imati barem jedan dan odmora mjesečno. Poslodavci su morali to poštovati; nisu im smjeli platiti umjesto da im daju slobodan dan. Bili su zabrinuti da tih dana neće imati tko brinuti se za njihove najmilije. I dok se to moglo riješiti na druge načine, njihovu nespremnost da vide potrebu svojih radnika da se odmore, nije bilo tako lako riješiti.

Pitanje obzirnog postupanja s drugima nije ništa nova. U Pavlovo vrijeme sluge su smatrali vlasništvom gospodara. Ipak, u posljednjem retku svojih uputa crkvi o tome kako bi kristolika kućanstva trebala funkcionirati, on kaže da gospodari trebaju postupati sa svojim slugama »pravo i pravedno« (r. 1) to jest da im daju »što je pravedno i pravično« (K. S.).

Kao što Pavao govorio slugama da rade od sveg srca »kao Gospodinu, a ne kao ljudima« (3:23), podsjeća i gospodare na Isusov autoritet nad njima. Naime, i oni imaju »Gospodara na nebu!« (4:1) Želja mu je bila potaknuti vjernike u Kolosima da žive kao oni čiji je konačni autoritet Krist. U odnosu s drugima – bilo kao poslodavci, zaposlenici, u svojim domovima ili zajednicama – možemo zamoliti Boga da nam pomogne činiti ono što je »pravo i pravedno« (r. 1).

– Jasmine Goh

Postupajući pravedno priznajemo Krista Gospodarom.