Radosno uzdanje

Pročitajte: Psalam 40:2-6
2 Željno sam očekivao Gospoda
i On se prignu k meni i čuo je vapaj moj.
3 Izvuče me iz jame propasti,
iz blatne kaljuže;
postavi na stijenu moje noge,
utvrdi moje korake.
4 Stavi mi u usta pjesmu novu,
hvalospjev našemu Bogu.
Vidjet će to mnogi i obuzet će ih strah,
uzdat će se u Gospoda.

5 Blago čovjeku koji u Gospoda stavlja svoje uzdanje,
koji se ne povodi za oholima i nevjernim lašcima!
6 Gospode, Bože moj, mnoga si čudesa činio,
mnoge namisli čudesne za nas!
Nitko ti se ne može prispodobiti.
Želim ih naviještati i kazivati,
ali ih je premnogo da bi se prebrojiti mogli.

Blago čovjeku koji u Gospoda stavlja svoje uzdanje…

Psalam 40:5

NEKA je žena spasila Rudyja iz skloništa za životinje nekoliko dana prije nego što je trebao biti uspavan, i pas joj je postao vjeran pratitelj. Rudy je deset godina mirno spavao kraj Lindina kreveta, a onda je odjednom počeo skakutati oko nje i lizati joj lice. Linda bi ga ukorila, ali on bi se svake večeri ponašao isto. »Ubrzo mi je skakao u krilo da mi polizao lice svaki put kad bih sjela«, rekla je.

Dok je tražila način da ga nauči poslušnosti, počela je razmišljati o Rudyjevoj upornosti i kako joj uvijek liže isto mjesto na čeljusti. Bojažljivo je otišla liječniku koji je pronašao mikroskopski tumor (karcinom kostiju). Liječnik joj je rekao da bi vjerojatno umrla da je dulje čekala. Linda je vjerovala Rudyjevim instinktima i bila je sretna što je tako.

Sveto pismo nam opetovano govori da povjerenje u Boga vodi u život i radost. »Blago čovjeku koji se u Jahvu uzda« (r. 5, K. S.), kaže psalmist. Neki prijevodi rabe snažniju riječ »sretan«. Blagoslovljen, radostan ili sretan u psalmima znači izobilje – eruptirajuće, prštavo veselje.

Kada vjerujemo Bogu, krajnji rezultat je duboka, istinska radost. Takvo povjerenje vjerojatno neće doći lako, a rezultati možda neće biti ono što smo zamislili. Ali ako vjerujemo Bogu, bit ćemo sretni što je tako.

– Winn Collier

Kada nam je teško uzdati se u Boga, zamolimo ga da nam pomogne.