Sljedeći korak ljubavi

Pročitajte: Prva Ivanova poslanica 3:16-18
16 Po tom upoznasmo ljubav što on za nas položi svoj život; tako moramo i mi položiti život za braću. 17 Tko ima svjetovno blago i vidi svojega brata u potrebi pa zatvori svoje srce pred njim, kako Božja ljubav ostaje u njemu?
18 Dječice, ne ljubimo riječju ni jezikom, nego djelom i istinom.

Dječice, ne ljubimo riječju ni jezikom, nego djelom i istinom.

1 Ivanova 3:18

ŠTO bi natjeralo nekoga da pomogne suparniku? Za vlasnika restorana po imenu Adrian to je bila prilika da ohrabri druge vlasnike restorana koji su se teško nosili s ograničenjima zbog pandemije bolesti COVID-19. Osobno je prošao izazove poslovanja tijekom tog razdoblja. Potaknut velikodušnošću jedne lokalne tvrtke, uložio je vlastiti novac i kupio više od 2.000 funta vrijedne darovne kartica i podijelio ih svojim mušterijama, a oni su ih mogli iskoristiti u obližnjim restoranima. To je izraz ljubavi kroz djela, ne sam riječi.

Vođen krajnjim izrazom ljubavi iskazanim Isusovom spremnošću da položi svoj život za čovječanstvo (r. 16), Ivan je potaknuo svoje čitatelje da i oni poduzmu sljedeći korak i provedu ljubav u djelo. Za Ivana položiti »život za braću« (r. 16) značilo je pokazati istu vrstu ljubavi koju je pokazao Isus – a to bi najčešće bila svakodnevna, praktična djela, kao što je dijeljenje materijalnih dobara. Nije bilo dovoljno voljeti riječima; ljubav je zahtijevala iskrena, korisna djela (r. 18).

Provesti ljubavi u djelo može biti teško jer često zahtijeva osobnu žrtvu ili stavljanje u nepovoljniji položaj zbog druge osobe. Osnaženi Božjim Duhom i sjećajući se njegove raskošne ljubavi prema nama, učinimo sljedeći korak ljubavi. – Lisa M. Samra

Isuse, pomogni nam voljeti »djelom i istinom«.