Raskošna ljubav

Pročitajte: Prva Petrova poslanica 2:11-12
11 Ljubljeni, opominjem vas kao došljake i putnike da se suzdržavate od tjelesnih želja koje vojuju protiv duše. 12 Vladajte se dobro među poganima, da bi oni koji vas sada kleveću kao zločince, vidjevši vaša dobra djela, slavili Boga u dan pohođenja.

Vladajte se dobro… da bi oni koji vas sada kleveću… slavili Boga u dan pohođenja.

1 Petrova 2:12

ŽENA koja je sjedila pokraj mene u zrakoplovu rekla je da nije pobožna i da je doselila u grad u kojemu živi mnogo kršćana. Kad je spomenula da većina njezinih susjeda ide u crkvu, pitao sam ju kakvima joj se čine. Rekla je da su velikodušni i da im se nikada neće moći odužiti. Kad je dovela svoga oca s invaliditetom u svoju novu domovinu, susjedi su izgradili rampu do ulaznih vrata kuće, nabavili su bolnički krevet i druga pomagala. Rekla je: »Ako to što si kršćanin čini nekoga tako ljubaznim, svatko bi to trebao biti.«

Baš se tomu Isus nadao! Rekao je svojim učenicima: »Tako neka svijetli vaša svjetlost pred ljudima da vide vaša dobra djela i slave vašega Oca na nebesima« (Matej 5:16). Petar je to čuo i prenosio dalje: »Vladajte se dobro među poganima, da bi oni koji vas sada kleveću kao zločince, vidjevši vaša dobra djela, slavili Boga…« (1 Petrova 2:12).

Naši susjedi možda neće razumjeti što vjerujemo i zašto vjerujemo, ali pobrinimo se da postoji još nešto što ne mogu razumjeti: raskoš naše ljubavi. Moja se suputnica čudila što se njezini kršćanski susjedi brinu za nju iako, prema njezinim riječima, ona nije »jedna od njih«. Ona zna da je voljena, zna za Isusa i zahvaljuje Bogu. Još ne vjeruje u njega, ali je zahvalna što drugi vjeruju.

– Mike Wittmer

Nebeski Oče, neka tvoja svjetlost sjaji kroz nas.