Voljeti boga

Pročitajte: Evanđelje po Mateju 25:31-40
31 Kad dođe Sin Čovječji u svojoj slavi i svi anđeli s njime, sjest će na prijestolje svoje slave. 32 Svi će se narodi pred njim sabrati. On će ih razlučiti jedne od drugih, kao što pastir razlučuje ovce od jaraca. 33 Postavit će ovce sebi s desne, a jarce sebi s lijeve. 34 Tada će kralj reći onima s desne strane: Dođite, blagoslovljeni mojega Oca! Primite u posjed kraljevstvo koje vam je pripravljeno od stvaranja svijeta! 35 Jer sam bio gladan i dali ste mi jesti; žedan i dali ste mi piti. Bio sam stranac i primili ste me na konak; 36 gol i zaodjenuli ste me. Bio sam bolestan i pohodili ste me; bio sam u tamnici i došli ste k meni. 37 Tada će ga pravednici upitati: Gospodine, kad smo te vidjeli gladna i dali ti jesti, ili žedna i dali ti piti? 38 Kad smo te vidjeli kao stranca i primili te na konak, ili gola i zaodjenuli te? 39 Kad smo te vidjeli bolesna ili u tamnici, i došli k tebi? 40 Kralj će im odgovoriti: Zaista kažem vam: Što ste učinili jednomu od ove moje najmanje braće, to ste meni učinili.

Zaista kažem vam: Što ste učinili jednomu od ove moje najmanje braće, to ste meni učinili.

Matej 25:40

OBITELJ Alba doživjela je nešto vrlo neobično: rađanje dvaju parova jednojajčanih blizanaca u razmaku od samo trinaest mjeseci. Kako su usklađivali svoje roditeljske obveze i posao? Pomogli su im njihova zajednica, susjedi, prijatelji i obitelj. Bake i djedovi s obje strane uzeli su jedne blizance tijekom dana kako bi roditelji mogli raditi i plaćati račune. Jedna im je tvrtka darovala godišnju zalihu pelena. »Ne bismo to mogli učiniti sami«, složili su se. Zapravo, tijekom intervjua suvoditeljica je maknula mikrofon i potrčala za jednim odbjeglim mališanom ne prekidajući prijenos uživo!

U Evanđelju po Mateju 25:31-46 Isus priča o tome da služimo li drugima, služimo Bogu. Nakon nabrajanja djela služenja – nahraniti gladne, napojiti žedne, nekome pružiti konak, golog zaodjenuti, pohoditi bolesnog (r. 35,36) – Isus zaključuje: »Zaista, kažem vam, meni ste učinili koliko ste učinili jednomu od ove moje najmanje braće« (r. 40. K. S.).

Zamisliti Isusa kao krajnjeg primatelja naše dobrote najbolji je poticaj za služenje u našim susjedstvima, obiteljima, crkvama i svijetu. Kada nas potakne da požrtvovno skrbimo o potrebama drugih, mi mu služimo. Kad volimo druge, volimo njega.

– Elisa Morgan

Oče naš, pomogni nam gledati oko sebe, služiti i voljeti druge.