Sve na Božju slavu

Pročitajte: Prva poslanica Korinćanima 10:23-33
23 »Sve mi je slobodno«, ali nije sve na korist; »sve mi je slobodno«, ali sve ne izgrađuje. 24 Nitko neka ne traži ono što je njegovo, nego ono što je drugoga! 25 Sve što se prodaje na tržnici, jedite i ništa ne ispitujte zbog savjesti; 26 »jer je Gospodnja zemlja i sve što je na njoj«. 27 Ako li vas tko od nevjernika pozove, i hoćete ići, jedite sve što se iznese pred vas, i ništa ne ispitujte zbog savjesti! 28 A ako li vam tko rekne: »Ovo je meso od idolske žrtve«, ne jedite zbog onoga koji je kazao i zbog savjesti; 29 ali ne kažem zbog tvoje savjesti, nego drugoga; jer zašto da mojoj slobodi sudi savjest drugoga? 30 Ako ja sa zahvalnošću uživam, zašto da me grde za ono za što ja zahvaljujem? 31 Ako dakle jedete ili pijete, ili drugo što činite, sve činite na Božju slavu! 32 Ne budite na sablazan ni Židovima, ni Grcima, ni Crkvi Božjoj; 33 kao što i ja u svemu svima ugađam, ne tražeći svoje koristi, nego korist mnogih, da se spase.

Ako dakle jedete ili pijete, ili drugo što činite, sve činite na Božju slavu!

1 Korinćanima 10:31

JOHAN Sebastian Bach (1685. – 1750.) jedan je od najvećih i najplodnijih skladatelja u povijesti. No jeste li ikada vidjeli njegovom rukom napisano S. D. G. na dnu svakoga notnog zapisa?

Život mu nije bio lak. Ostao je siroče prije desete godine, proveo je mjesec dana u zatvoru, izgubio prvu ženu i ostao s mnogo djece. Ali Bach se oslanjao na Božju pomoć i želio ga je proslaviti svojom glazbom, koju je skladao i za zabave na dvoru i za bogoslužja u crkvi. Soli Deo Gloria: Sve na Božju slavu.

Bez obzira na to jesmo li glazbenici ili ne, »drugo što« činili, i mi bismo trebali sve činiti »na Božju slavu« (r. 31). U današnjem tekstu čitamo da je kršćanima dopušteno jesti bilo što (r. 25,26), ali trebaju se suzdržavati od određene hrane ako bi, jedu li ju, mogli navesti nekoga da posrne u svom hodu s Bogom (r. 23,32,33). Pavao je proširio to načelo dodavši riječi »drugo što«. Slavimo Boga živimo li za ono »što je drugoga« (r. 24), tražeći »da se spase« (r. 33).

Bach nije skladao za sebe, poslodavca ili slušatelje, već da pokaže Božju ljepotu, istinu i ljubav. Isto tako, »drugo što« da radimo, Bogu možemo odati čast, slavu i hvalu.

– Anne Le Tissler

Naše riječi i djela, poštenje i ponašanje, ma gdje bili, mogu proslaviti Boga i potaknuti druge da ga potraže.