Plodonosni kršćani

Pročitajte: Evanđelje po Marku 11:12-20
12 Kad drugog dana ostaviše Betaniju, Isus ogladnje. 13 Tada vidje izdaleka smokvu s lišćem. Pođe k njoj ne bi li možda našao što na njoj. Ali kad dođe tamo, ne nađe ništa osim lišća, jer još nije bilo vrijeme smokvama. 14 On joj doviknu: »Dovijeka neka više nitko ne jede roda od tebe.« Čuli su to njegovi učenici.
15 Tako dođoše u Jeruzalem. On ode u Hram i stade izgoniti prodavače i kupce iz Hrama. Isprevrće stolove mjenjačima i klupe trgovcima golubova 16 i ne dopusti da tko pronese i samo jednu posudu kroz Hram. 17 On ih podsjeti na ono: »Ne stoji li pisano:
Moja kuća treba biti kuća molitve za sve narode?
A vi načiniste od nje razbojničku spilju.«
18 Kad to doznaše svećenički glavari i pismoznanci, razmišljali su kako bi ga pogubili. Ali su ga se bojali, jer je sav narod bio zanesen njegovim naukom. 19 Uvečer otiđoše iz grada.
20 Ujutro prođoše pokraj one smokve i vidješe kako je usahnula do korijena.

Tada vidje izdaleka smokvu s lišćem. Pođe k njoj ne bi li možda našao što na njoj.

Marko 11:13

CINDY je bila uzbuđena kada je dobila posao u neprofitnoj udruzi. Napokon će moći raditi nešto značajno! Ubrzo je otkrila da njezini suradnici ne dijele njezino oduševljenje. Ismijavali su ciljeve udruge i pronalazili isprike za svoja loša postignuća dok su tražili unosnije poslove. Požalila je što se prijavila za taj posao. Ono što se izdaleka činilo sjajnim, izbliza se pokazalo razočaravajućim.

Isus je imao isti problem sa smokvom spomenutom u današnjoj prispodobi (r. 13). Ljeto je tek počelo, ali se po lišću dalo naslutiti da bi moglo biti ranih smokava. Ne. Stablo je prolistalo, ali još nije rodilo. Razočaran, Isus je prokleo smokvu: »Dovijeka neka više nitko ne jede roda od tebe« (r. 14). Do sljedećeg jutra stablo se potpuno usahnulo (r. 20).

Krist je jednom postio četrdeset dana i znao je kako je biti bez hrane. Nije prokleo smokvu zato što je bio gladan. Smokva je bila slika Izraela koji je zadržao vanjsku pobožnost, ali je izgubio bit. Spremali su se ubiti svog Mesiju, Sina Božjega. Jesu li mogli biti neplodniji?

Možda izdaleka izgledamo dobro, ali Isus dolazi blizu i traži plod koji samo njegov Duh može proizvesti. Plod ne mora biti spektakularan, ali mora biti nadnaravan, poput ljubavi, radosti i mira (Galaćanima 5:22).

– Mike Wittmer

Duše Sveti, pomogni nam donositi plod za Isusa.