Krist je danas uskrsnuo!

Pročitajte: Evanđelje po Mateju 28:1-10
1 Po suboti, u osvit prvoga dana u tjednu, otiđoše Marija Magdalena i druga Marija da pogledaju grob. 2 Tada se zemlja silno potrese. Gospodnji anđeo siđe s neba, pristupi, odvali kamen i na nj sjede. 3 Njegovo je lice bilo kao munja, a odijelo bijelo kao snijeg. 4 Stražari uzdrhtaše pred njim od straha i postadoše kao mrtvi. 5 Anđeo prozbori ženama: »Vi se ne bojte! Znam, vi tražite Isusa Raspetoga. 6 On nije ovdje. Uskrsnuo je, kao što je rekao. Dođite, vidite ovdje mjesto gdje je ležao.* 7 A sad otiđite brže i javite njegovim učenicima: On je uskrsnuo od mrtvih i ide pred vama u Galileju. Ondje ćete ga vidjeti. Eto, ja vam rekoh.«* 8 Sa strahom i ujedno s velikom radošću otiđoše brzo od groba i pohitješe da to dojave njegovim učenicima. 9 Tada im dođe u susret Isus i reče: »Zdravo!« One pristupiše k njemu, obujmiše njegove noge i pokloniše mu se. 10 Na to im reče Isus: »Ne bojte se! Idite i javite mojoj braći neka idu u Galileju! Ondje će me vidjeti.«

On nije ovdje. Uskrsnuo je, kao što je rekao. Dođite, vidite ovdje mjesto gdje je ležao.

Matej 28:6

PRIJE nego što je Charles Simeon otišao na studij u Cambridgeu u Engleskoj, volio je konje i odjeću, i na to godišnje trošio golemu svotu novca. No budući da su studenti morali redovito odlaziti na pričest, počeo je istraživati što vjeruje. Nakon što je pročitao mnogo knjiga, jedne je uskrsne nedjelju doživio dramatično obraćenje. Probudivši se rano 4. travnja 1779., povikao je: »Isus Krist je danas uskrsnuo! Aleluja! Aleluja!« Dok je rastao u svojoj vjeri u Boga, posvetio se proučavanju Biblije, molitvi i odlaženju na bogoslužja u kapeli.

Prvog Uskrsa život se promijenio dvjema ženama koje su došle na Isusov grob. Doživjele su snažnom potres kada je anđeo odvalio kamen s groba i rekao im: »Vi se ne bojte! Znam, vi tražite Isusa, Raspetoga. On nije ovdje. Uskrsnuo je, kao što je rekao« (r. 5,6). Presretne, žene su se poklonile Isusu i otrčale natrag svojim prijateljima javiti radosnu vijest.

Susret s uskrslim Kristom nije nešto rezervirano za davna vremena – on obećava da će nas susresti ovdje i sada. Mogli bismo doživjeti dramatičan susret, poput žena na grobu ili kao Charles Simeon, a možda i ne bismo. No, na koji god način nam se Isus otkriva, možemo vjerovati da nas voli.

– Amy Boucher Pye

Uskrsli Isuse, hvala ti što si došao i umro na križu da bismo mogli imati vječni život. Veličamo te!