Oči da vide

Pročitajte: Izaija 42:5-9
5 Ovako govori Bog, Gospodin,
koji je stvorio i razapeo nebo,
koji je rasprostro zemlju s njezinim raslinjem,
koji je dao dah narodu na njoj,
duh onima što po njoj hode:
6 »Ja, Gospodin, dozvao sam te u dobroti.
Držao sam te za ruku i čuvao te.
Učinio sam te narodom posrednikom Saveza,
svjetlom neznabožaca;
7 da otvoriš oči slijepcima,
da izvedeš sužnjeve iz zatvora
i iz tamnice one koji sjede u tami.
8 Ja sam Gospodin. To je moje ime.
Svoje časti ne dajem drugomu,
svoje slave ne dajem idolima.
9 Prije i unaprijed kazano, vidite, dogodilo se!
Sad javljam novo.
Prije nego proklije,
dajem vam da znate.«

Učinio sam te narodom posrednikom Saveza, svjetlom neznabožaca; da otvoriš oči slijepcima…

Izaija 42:6,7

GENEVIEVE je morala biti ‘oči’ svoje troje djece, rođene s urođenom očnom mrenom. Uvijek kada su odlazili u svoje selo u Republici Benin u zapadnoj Africi, na leđa bi stavila nosiljku s novorođenčetom i držala za ruke svoje starije dvoje djece, izbjegavajući opasnost. U kulturi u kojoj se smatralo da je sljepoća posljedica uroka, Genevieve je bila očajna i zavapila je Bogu za pomoć.

Jednoga dana čovjek iz njezina sela rekao joj je za ‘brodove milosrđa’, na kojima obavljaju po život važne operacije u spomen Isusova donošenja nade i iscjeljenja siromašnima. Iako je bila sumnjičava, potražila je njihovu pomoć. Kad su se djeca probudila nakon operacija, vidjela su!

Bog je rekao da će svoga slugu učiniti posrednikom Saveza, svjetlom neznabožaca (r. 6). Onime koji otvara »oči slijepcima« (r. 7) i vraća ne samo tjelesni nego i duhovni vid. Obećao je i da će »držati« svoj narod za ruku (r. 6), vratiti vid slijepima i donijeti svjetlo onima koji žive u tami.

Ako osjećate da vas je obuzela tama, prionite uz nadu prihvaćajući obećanja svojeg Oca punog ljubavi dok tražite njegovo svjetlo da razbije tamu.

– Amy Boucher Pye

Nebeski Oče, ti želiš da nitko ne živi u tami. Spusti svoju ljubav na one koji su na bilo koji način zaslijepljeni. Pomogni im da progledaju.