Raspjevane doline

Pročitajte: Psalam 65:9-14
9 Dršću pred tvojim znacima stanovnici kraja zemlje,
dveri jutra i večeri klicanjem napunjaš.

10 Ti si se brinuo za zemlju, zalijevao je, obogatio je veoma;
napunio se potok Božji vodom;
daješ im žito; tako si je opremio.
11 Brazde joj napajaš,
njezine grude poravnavaš,
kišnim kapljama razmekšavaš,
usjeve joj blagoslivljaš.

12 Okrunio si godinu svojom dobrotom
i teku staze tvoje obiljem.
13 Bujaju pašnjaci po pustinji,
brežuljci se opasuju radošću.
14 Livade se stadima umnažaju;
doline se pokrivaju žitom: vesele se i pjevaju.

… doline se pokrivaju žitom: vesele se i pjevaju.

Psalam 65:14

ČESTO sam se šalio sa svojom punicom o njezinoj sposobnosti da razgovara sa svojim psima. Na njihov je lavež odgovarala razumijevanjem punim ljubavi. Možda i sada ona i vlasnici pasa diljem svijeta slušaju smijeh svojih ljubimaca.

Znanstvenici su otkrili da mnoge životinje, uključujući pse, krave, lisice, tuljane i papige, odašilju »glasovne signale« – poznate kao smijeh. Prepoznavanje tih ‘signala’ pomaže razlikovati ponašanja životinja koje se igraju od onoga što ljudima izgleda kao borba.

To što se životinje smiju i pokazuju radost daje nam naslutiti kako to izgleda kada druga stvorenja slave Boga na svoj način. Dok je kralj David promatrao svijet oko sebe, činilo mu se da se brda opasuju radošću, a livade i doline »vesele se i pjevaju« (r. 13,14). David se uvjerio da se Bog pobrinuo i obogatio zemlju, dajući ljepotu i hranu.

Iako priroda oko nas ne pjeva u doslovnom smislu, ona svjedoči o Božjem činu stvaranja i zauzvrat poziva nas da ga veličamo svojim glasom. Zato – kao »stanovnici kraja zemlje« dršćimo, iskažimo strahopoštovanje i odgovorimo mu »klicanjem«– dršćimo pred njegovim »znacima« i odgovorimo mu »klicanjem« (r. 9). Možemo biti sigurni da će ih on čuti i razumjeti.

– Kirsten Holmberg

Hvala ti, Bože, što i dalje stvaraš.