Budimo promicatelji mira

Pročitajte: Djela apostolska 21:27-32,37; 22:1,2
27 Kad je bilo sedam dana pri kraju, vidješe ga u Hramu oni Židovi što su bili iz Azije, i pobuniše sve mnoštvo, i stave na nj ruke 28 vičući: »Ljudi, Izraelci, u pomoć! Ovo je čovjek koji naučava protiv naroda i Zakona i ovoga mjesta sve i posvuda; pa još i pogane uvede u Hram, i opogani ovo sveto mjesto.« 29 Vidjeli su, naime, s njim u gradu Trofima iz Efeza, i mislili su da ga je Pavao uveo u Hram. 30 Uzbuni se sav grad, i strča se narod. Uhvatiše Pavla i stadoše ga vući van iz Hrama. I odmah se zatvoriše vrata. 31 A kad su ga htjeli ubiti, dođe glas k zapovjedniku čete da se pobunio sav Jeruzalem. 32 A on odmah uze vojnike i satnike i dotrča dolje k njima. A oni, vidjevši zapovjednika i vojnike, prestadoše tući Pavla.
37 Kad je Pavao bio uveden u vojarnu, reče zapovjedniku: »Smijem li ti ja nešto reći?« A on reče: »Zar znaš grčki?
22
1 »Ljudi, braćo i oci, čujte što ću vam sad reći u svoju obranu!« 2 A kad čuše da im govori hebrejskim jezikom, nastade još veća tišina.

Sljedeće noći stade Gospodin pred njega i reče: »Budi hrabar! Kao što si svjedočio za mene u Jeruzalemu, tako ti valja i u Rimu svjedočiti.«

Djela ap. 23:11

ZALAŽUĆI se za pravdu, Nora je otišla na mirni prosvjed. U potpunoj tišini prosvjednici su hodali centrom grada. A onda su se zaustavila dva autobusa. Stigli su huškači iz drugih mjesta. Ubrzo je izbio nered. Nora je otišla slomljena srca. Činilo se da su se njihove dobre namjere izjalovile.

Kad je apostol Pavao došao u hram u Jeruzalemu, njegovi su protivnici to vidjeli. Bili su to Židovi iz Azije (21:27) i smatrali su Isusa prijetnjom svojemu načinu života. Izvikujući laži i glasine o Pavlu, brzo su pobunili mnoštvo (r. 28,29). Svjetina je odvukla Pavla iz Hrama i pretukla ga. Dotrčali su vojnici, uhitili Pavla i odveli ga u vojarnu.

Dok je bio tamo, Pavao je upitao rimskog zapovjednika čete smije li se obratiti okupljenu mnoštvu (r. 37,38). Kad je dobio dopuštenje, obratio im se na njihovu jeziku, što ih je iznenadilo i privuklo njihovu pozornost (r. 40). I upravo je time pobunu pretvorio u priliku da im ispriča o susretu s Isusom i kako se oslobodio grijeha i lažne pobožnosti (22:2-21).

Neki ljudi vole nasilje i podjele. Nemojte klonuti duhom. Neće pobijediti. Bog traži hrabre vjernike koji će donijeti njegovo svjetlo i mir u naš pali svijet. Ono što se čini neuspjehom, može biti prilika da nekome pokažete Božju ljubav.

– Tim Gustafson

Bože, prisutnost tvoga Duha jača je od svega.