Spremni ići za Boga

Pročitajte: Poslanica Efežanima 4:1-7,11-16
1 Molim vas dakle ja, sužanj u Gospodinu, da živite dostojno zvanja u koje ste pozvani, 2 sa svom poniznošću i krotkošću, strpljivo podnoseći jedan drugoga u ljubavi. 3 Nastojte čuvati jedinstvo Duha vezom mira. 4 Jedno tijelo i jedan Duh, kao što ste i pozvani u jednoj nadi svoga poziva. 5 Jedan Gospodin, jedna vjera, jedno krštenje! 6 Jedan Bog i Otac sviju koji vlada nad svima, djeluje po svima i boravi u svima.
7 A svakomu je od nas dana milost po mjeri, kako ju je Krist darovao.

11 I on je dao jedne za apostole, a druge za proroke, jedne za evanđeliste, a druge za pastire i učitelje, 12 da se sveti usavrše za djelo služenja, na izgradnju Kristova tijela. 13 Tako ćemo svi stići do jedinstva vjere i spoznanja Sina Božjega, do savršena čovjeka, do uzrasta Kristove punine. 14 Ne budimo više mala djeca koju ljulja i zanosi svaki vjetar nauka po zloći ljudi, po lukavstvu koje vodi u zabludu. 15 Držimo se istine u ljubavi i u svemu rastimo u onome koji je glava, Krist. 16 Od njega kao glave sve je tijelo sastavljeno i povezano svakom opskrbnom vezom, prema djelotvornosti odmjerenoj svakom pojedinom udu, te čini da tijelo raste i izgrađuje se u ljubavi.

Molim vas dakle ja, sužanj u Gospodinu, da živite dostojno zvanja u koje ste pozvani.

Efežanima 4:1

KNJIGA Hidden Figures (Skrivene junakinje) govori o letu Johna Glenna u svemir. Te 1962. godine računala su bila podložna pogreškama. Glenn im nije vjerovao i bio je zabrinut. Znao je da jedna žena u stražnjoj prostoriji može provjeriti je li izračun lansiranja točan. »Ako ona kaže da su brojke točne, spreman sam ići«, rekao je.

Katherine Johnson bila je učiteljica i majka troje djece. Voljela je Isusa i služila je u svojoj crkvi. Bog joj je podario izvanredan um. Kasnih 1950-ih pomagala je NASA-i u izradi svemirskih programa. Bila je jedno od »ljudskih računala« i osoba u koju je Glenn imao povjerenja. Možda nismo vrsni matematičari, ali Bog nas poziva na druge stvari: »A svakomu je od nas dana milost po mjeri, kako ju je Krist darovao« (r. 7). Moramo živjeti dostojno zvanja u koje ste pozvani (r. 1). Dio smo tijela u kojemu svatko ima svoju zadaću (r. 16).

Izračuni Katherine Johnson potvrdili su točnost računalnog izračuna. Glennovo lansiranje u orbitu bilo je pun pogodak. Ali to je bio samo jedan od Katherininih poziva. Ne zaboravite, bila je majka, učiteljica i služila je u crkvi. Mogli bismo se zapitati na što je Bog nas pozvao. Jesmo li »spremni krenuti«, zahvalni na darovima milosti koje nam je dao i znajući da je pripremio vrijeme i mjesto da ih upotrijebimo?

– Kenneth Petersen

Bože, pomogni nam živjeti dostojno tvojeg poziva.