Božja nježna ljubav

Pročitajte: Hošea 11:1-4
1 »Kad je Izrael bio mlad,
zavolio sam ga
i pozvao svojega sina iz Egipta.
2 Ali što sam ih više pozivao,
to su oni dalje odlazili od mene.
Jer su žrtvovali Baalima i kadili idolima.
3 A ipak sam ja Efrajima vodio vodiljkom
i podizao ga na svoje ruke.
Ali oni nisu spoznali
da sam bio njihov spasitelj.
4 Vezama dobrote i užetima ljubavi
vukao sam ih k sebi.
S njihove šije skidao sam jaram,
sagibao sam se k njemu, davao mu hranu.

Vezama dobrote i užetima ljubavi vukao sam ih k sebi.

Hošea 11:4

VIDEO iz 2017. godine na kojemu tata tješi svog dvomjesečnog sinčića na rutinskom cijepljenju privukao je pozornost ljudi diljem svijeta zbog načina na koji prikazuje očevu ljubav prema svom djetetu. Nakon što je medicinska sestra završila s cijepljenjem, tata je nježno prislonio sina uz obraz, a dječak je za nekoliko sekundi prestao jecati. Gotovo ništa ne umiruje više od nježnosti roditelja punog ljubavi.

U Bibliji postoji mnogo lijepih opisa Boga kao brižnog roditelja i slika koje prizivaju Božju duboku ljubav prema njegovoj djeci. Starozavjetni prorok Hošea dobio je poruku koju je trebao prenijeti Izraelcima koji su živjeli u Sjevernom kraljevstvu, Izraelu, dok je kraljevstvo bilo podijeljeno. Pozvao ih je da se vrate u odnos s Bogom. Podsjetio ih je na Božju ljubav prema njima opisujući Boga kao nježnog Oca: »Kad je Izrael bio mlad, zavolio sam ga… i užetima ljubavi vukao sam ih k sebi« (r. 1,4).

To umirujuće obećanje o Božjoj brizi punoj ljubavi vrijedi i za nas. Možda čeznemo za njegovom nježnošću nakon razdoblja u kojemu smo odbacili njegovu ljubav. Možda trebamo da nas zagrli i utješi zbog boli i patnje u našim životima. Kakve god bile naše okolnosti, on nas uvijek naziva svojom djecom (1 Ivanova 3:1) i njegove su ruke otvorene da nas zagrle i utješe (2 Korinćanima 1:3,4). – Lisa M. Samra

Oče, hvala što nas grliš i tješiš kada dolazimo k tebi.