Božje Kraljevstvo

Pročitajte: Ponovljeni zakon 24:10-15
10 Ako daš svome bližnjemu nešto u zajam, ne idi u njegovu kuću da mu uzmeš zalog! 11 Stoj vani! Onaj komu si dao zajam, neka ti van iznese zalog!
12 Ako je siromah, ne spavaj s njegovim zalogom! 13 Vrati mu zalog čim zapadne sunce, da može leći spavati u svom plaštu i da te blagoslivlja! To će ti se uračunati u zaslugu pred Gospodinom, Bogom tvojim.
14 Ne zakidaj ubogog i siromašnog nadničara: bilo da je on jedan od tvojih zemljaka, bilo jedan od stranaca koji su u tvojoj zemlji, u tvojim mjestima. 15 Isti dan podaj mu njegovu plaću! Sunce neka ne zađe nad njom; jer je siromašan i uzdiše za njom. Inače, zavapit će protiv tebe Gospodinu, i ti si na sebe navalio krivnju.

Ne zakidaj ubogog i siromašnog nadničara…

Ponovljeni zak. 24:14

MANDY iz Leicestershirea skrbi o siromašnima i potrebitima. Više od četrdeset godina – i prije nego što je postojala oznaka Fairtrade (Pravedna trgovina) – prodavala je razne proizvode prema tom načelu. Najprije putem kataloga, pa u svojoj trgovini i potom na internetu. Njezina »rastuća svijest o Božjoj ljubavi prema siromašnima i njegova želja za pravdom« ponukali su ju da se udruži s Bogom »u širenju Božjeg kraljevstva na zemlji«.

Bog se oduvijek brinuo o siromašnima i potrebitima. Primjerice, Mojsije je, nakon što je narodu pročitao zapovijedi koje mu je Bog dao na gori Sinaj na putu u Obećanu zemlju, dao podrobne upute kako se trebaju odnositi prema nadničarima: »Nemoj zakidati jadnoga i bijednog najamnika…« (r. 14. K. S.). »Isti dan podaj mu njegovu plaću! Sunce neka ne zađe nad njom; jer je siromašan i uzdiše za njom. Inače, zavapit će protiv tebe Gospodinu, i ti si na sebe navalio krivnju« (r. 15). Kao što vidimo, Bog je poštenje i pravednost utkao u same temelje društva svog naroda.

Možda se nećemo baviti trgovinom, ali poput Mandy možemo vjerovati Bogu da će nam pokazati kako se prema drugima odnositi s njegovom ljubavlju i poštovanjem. Uz njegovu pomoć, i mi bismo mogli reći: »Zahvalan sam za to kako me Bog vodio da svijet učinim pravednijim mjestom.«

– Amy Boucher Pye

Božja je volja da njegovu ljubav dijelimo s drugima.