Zajednica u Kristu

Pročitajte: Propovjednik 4:7-12
7 Opet vidjeh jednu taštinu pod suncem: 8 Jedan jedini, nijedan drugi uz njega, nijedan sin, nijedan brat. Nema kraja svemu njegovu trudu. Njegove se oči ne mogu nasititi bogatstva. »Ali za koga se mučim i oduziman sebi svako uživanje?« I to je taština i loš posao! 9 Bolje je dvojici nego jednome; jer za svoj trud dobiju dobru plaću. 10 Jer padne li jedan, digne ga opet njegov drug. A teško onome koji padne! Nema drugoga koji bi mu pomogao da se podigne. 11 Spavaju li dvojica jedan uz drugoga, jedan ugrije drugoga. A kako će se jedan sam ugrijati? 12 Ako tko i može nadjačati jednoga, dvojica će mu odoljeti. A ni trostruki se konac ne kida tako brzo.

A ni trostruki se konac ne kida tako brzo.

Propovjednik 4:12

»ZNAO sam da želim li uspjeti moram zaboraviti na dom i svoju ženu, sina i kćer«, rekao je Jordon. »Ustanovio sam da to ne mogu. Utkani su u tkivo mog srca i duše.« Sam u divljini, Jordon je sudjelovao u reality showu u kojemu natjecatelji moraju preživjeti u prirodi s minimalnim zalihama što je duže moguće. Ono što ga je natjeralo da odustane nisu bili medvjedi, niske temperature, ozljede ili glad, nego duboka usamljenost i želja da bude sa svojom obitelji.

Možda imamo sve vještine potrebne za život u divljini, ali odvajanje od zajednice sigurno vodi do neuspjeha. Mudri je Propovjednik rekao: »Bolje je dvojici nego jednome… Jer padne li jedan, digne ga opet njegov drug« (r. 9,10). Zajednica koja slavi Krista, i uz svu zbrku i nered, ključna je za naš napredak. Nemamo šanse pobijediti kušnje ovoga svijeta ako se sami pokušavamo uhvatiti u koštac s njima. Onaj tko se trudi sam, trudi se uzalud (r. 8). Bez zajednice izloženiji smo opasnosti (r. 11,12). Za razliku od jedne niti, »trostruko se uže ne kida brzo« (r. 12, K. S.). Zajednica puna ljubavi, usredotočena na Krista, ne samo da nam pruža ohrabrenje nego nam daje i snagu da napredujemo unatoč izazovnim situacijama. Trebamo jedni druge.

– Karen Pimpo

Oče, hvala ti na daru zajednice! Molimo te, daj nam priliku da danas provedemo dio vremena s drugima u tvojoj obitelji.