Kao jedno

Pročitajte: Evanđelje po Ivanu 15:1-17
1 Ja sam pravi čokot, i Otac je moj vinogradar. 2 Svaku lozu na meni koja ne rađa, on odsiječe, i svaku koja donosi rod, čisti da donosi više roda. 3 Vi ste već čisti zbog riječi koju sam vam govorio. 4 Ostanite u meni, i ja u vama! Kao što loza ne može roditi roda sama od sebe, ako ne ostane na čokotu, tako i vi, ako ne ostanete u meni. 5 Ja sam čokot, vi loze. Tko ostaje u meni, i ja u njemu, on rodi mnogi rod, jer bez mene ne možete ništa učiniti. 6 Tko u meni ne ostane, izbacit će se napolje kao loza, i osušit će se; pokupit će je i baciti u oganj, i gorjet će. 7 Ako ostanete u meni, i moje riječi ostanu u vama, što god hoćete tražite i bit će vam. 8 Time se proslavlja moj Otac: da rodite puno roda i budete moji učenici. 9 Kao što je Otac ljubio mene, tako sam i ja ljubio vas. Ostanite u mojoj ljubavi! 10 Ako zapovijedi moje budete držali, ostat ćete u mojoj ljubavi, kao što sam i ja držao zapovijedi svog Oca i ostajem u njegovoj ljubavi.
11 Ovo sam vam govorio da bude radost moja u vama, i da vaša radost bude savršena. 12 Ovo je moja zapovijed: Ljubite se među sobom kao što sam ja vas ljubio! 13 Od ove ljubavi nitko veće nema, da tko svoj život položi za svoje prijatelje. 14 Vi ste moji prijatelji ako činite što vam ja zapovijedam. 15 Više vas ne nazivam slugama, jer sluga ne zna što radi njegov gospodar; nego sam vas nazvao prijateljima, jer sam vam objavio sve što sam čuo od svoga Oca. 16 Ne izabraste vi mene, nego ja izabrah vas i postavih vas da idete i rod donosite i da vaš rod ostane; što god zamolite od Oca u moje ime, dat će vam. 17 Ovo vam zapovijedam: Ljubite se među sobom!

Ostanite u meni, i ja u vama!

Ivan 15:4

ZLOKOBNI putnik pritajio se na parobrodima koji su 1860-ih prelazili Atlantik. Kako se zvao? Filoksera – malena trsna uš koja se hrani korijenjem vinove loze.

Francuskom je zavladala panika. Crkvena zvona zvonila su na uzbunu. Na tisuće vinograda je propadalo i sušilo se, a time i izvor prihoda mnogih ljudi. U očaju je raspisana pozamašna nagrada: onome koji zaustaviti filokseru koja prekida protok vode i hranjivih tvari od korijena do trsova. Napokon se netko dosjetio: nacijepiti europske mladica na američke trsove otporne na filokseru.

Proces cijepljenja uključuje umetanje jednog dijela živog materijala u drugi tako da se sjedine i rastu kao jedno. Tako Isus opisuje naš odnos s njim u Ivanu 15:1: »Ja sam pravi čokot.« On je jedini izvor našega duhovnog života. »Ostanite u meni« (r. 4) – drugim riječima: »Nastavite živjeti sa mnom.« Vjerom smo nacijepljeni na »čokot« kao njegove loze. I dok smo poslušni Isusovim riječima (r. 7,10), njegov životvorni Duh proizvodi Božji rod u nama (r. 4,5). Naši životi više nisu samo naši, već divni produžetak njegova.

Iskušenja da se udaljimo od Isusa su poput invazivne uši koja želi spriječiti protok duhovne hrane. Poput vinove loze otporne na filokseru, Isus je naš izvor života i obrana od svjetovnih borbi i strahova.

– Anne Le Tissler

Njegujmo jedinstvo i životvorno prijateljstvo s Isusom.