Različitost u Kristu

Pročitajte: Prva poslanica Korinćanima 12:12-14,21-27
12 Doista, kao što je jedno tijelo, ali ima mnogo udova, a svi udovi tijela, premda su mnogi, jedno su tijelo, tako i Krist. 13 Jer jednim Duhom mi smo svi kršteni u jedno tijelo, bili Židovi bili Grci, robovi ili slobodni; i svi smo jednim Duhom napojeni. 14 Jer ni tijelo nije jedan ud, nego mnogi.
21 A oko ne može reći ruci: »Ne trebam te«; ili opet glava nogama: »Ne trebate mi.« 22 Nasuprot, mnogo su potrebniji udovi tijela koji izgledaju slabiji. 23 I s većim poštovanjem pazimo na one udove tijela koje smatramo manje uglednima. I svoje nepristojne udove pokrivamo s osobitom pristojnošću. 24 A naši pristojni udovi toga ne trebaju. Ali Bog je složio tijelo i slabijemu udu dao više časti, 25 da ne bude razdora u tijelu, da se udovi jednako brinu jedan za drugoga. 26 Ako pati jedan ud, s njim pate svi udovi; ili ako se slavi jedan ud, s njim se raduju svi udovi. 27 A vi ste tijelo Kristovo, i pojedinačno udovi.

Ali eto Bog postavi udove, svaki od njih u tijelu, kako je htio.

1 Korinćanima 12:18

U eseju Služenje i različitost profesor Daniel Bowman Jr. piše o poteškoćama donošenja odluka o tome kako služiti svojoj crkvi kao autistična osoba. Objašnjava: »Autistične osobe svaki put moraju pronaći novi put naprijed, jedinstveni put koji iziskuje… mentalnu, emocionalnu i tjelesnu snagu… vrijeme punjenja; osjetilne podražaje i razinu udobnosti… doba dana; cijene li nas zbog snage i prilagođenosti svojim potrebama, a ne isključuju zbog uočenih nedostataka; i mnogo više.« Za mnoge ljude, piše Bowman, takve odluke, »iako preusmjeravaju vrijeme i energiju ljudi, vjerojatno neće poništiti njih. Te iste odluke mogle bi poništiti mene.«

Bowman vjeruje da bi uzajamnost koju Pavao opisuje u pismu crkvi u Korintu mogla biti iscjeljujuće rješenje. U redcima 4-6 Pavao opisuje Boga koji je svakoga od nas darovao svojem narodu »na korist« (r. 7). Svatko je nezamjenjiv dio Kristova tijela (r. 22). Kada crkve shvate jedinstvenost, posebnost i nadarenost svake osobe koje Bog daje, umjesto da sve tjera da pomažu na jednak način, mogu podržati svoje članove da služe na načine koji odgovaraju njihovim darovima. Tako svaka osoba može procvasti, biti cjelovita i sigurna na svojemu važnome mjestu u Kristovu tijelu (r. 26).

– Monica La Rose

Bože, pomogni nam cijeniti svakog člana Kristova tijela.