Bog je moj pomoćnik

Pročitajte: Jošua 14:6-12
6 Tada pristupiše Judini sinovi k Jošui u Gilgalu i Kaleb, sin Jefuneov, Kenižanin, reče mu: »Ti znaš što je odredio Gospodin Mojsiju, čovjeku Božjemu, za me i za te u Kadeš Barnei. 7 Bilo mi je četrdeset godina kad me posla Mojsije, sluga Gospodnji, iz Kadeš Barne da uhodim zemlju, i donesoh mu izvještaj, kako sam mislio u svom srcu. 8 A moji drugovi, koji su išli sa mnom, uplašiše srce narodu, ali ja sam bio posve na strani Gospodina, Boga svojega. 9 I zakle se Mojsije onoga dana: Zemlja na koju je stupila tvoja noga pripast će tebi i tvojim sinovima kao baština u vječna vremena, jer si posve stupio na stranu Gospodina, Boga mojega. 10 I Gospodin me, kako vidiš, po svom obećanju sačuva u životu punih četrdeset i pet godina, od vremena kad Gospodin reče Mojsiju onu riječ, dok je Izrael išao po pustinji i sad, eto, imam osamdeset i pet godina. 11 Danas sam još krepak kao onda kad me je Mojsije poslao. Moja je snaga danas još kao onda kad se je trebalo boriti, i dolaziti i odlaziti. 12 Zato mi daj sada tu gorovitu zemlju, za koju je onda govorio Gospodin! Jer ti si sam onda čuo da su tamo Anakovci i veliki utvrđeni gradovi. Možda je Gospodin sa mnom, i ja ću ih moći protjerati kako je to obećao Gospodin.«

Gospodin je moj pomoćnik, i ne ću se bojati…

Hebrejima 13:6

MOJ prijatelj Raleigh uskoro će imati osamdeset i peti rođendan! Od prvog razgovora s njim prije više od trideset pet godina, bio je izvor inspiracije. Kad je nedavno spomenuo da je nakon umirovljenja dovršio rukopis knjige i potaknuo još jednu službu – bio sam znatiželjan, ali ne i iznenađen.

U dobi od osamdeset i pet godina ni Kaleb nije bio spreman stati. Njegova vjera i odanost Bogu održale su ga kroz desetljeća života u pustinji i ratove kako bi osigurao nasljedstvo koje je Bog obećao Izraelu. Rekao je: »Danas sam još krepak kao onda kada me je Mojsije poslao. Moja je snaga danas još kao onda kada se trebalo boriti…« (Jošua 14:11). Ali čime će pobijediti? »Gospodin je sa mnom i ja ću ih moći protjerati kako je to obećao« (r. 12), rekao je.

Bez obzira na dob, životno razdoblje ili okolnosti, Bog će pomoći svima koji mu vjeruju svim srcem. U Isusu, našem Spasitelju koji nam pomaže, Bog je postao vidljiv. Knjige evanđelja potiču vjeru u Boga kroz ono što vidimo u Kristu. Pokazao je Božju brigu i suosjećajnost za sve koji su od njega tražili pomoć. Kao što je pisac Poslanice Hebrejima priznao: »Gospodin je pomoćnik moj; neću se bojati« (Hebrejima 13:6, K. S.). Mladi ili stari, slabi ili jaki, u vezi ili slobodni, trčimo li ili hramamo – što nas priječi da danas zatražimo njegovu pomoć?

– Arthur Jackson

Bože, ti si naša pomoć u svim okolnostima.