Čupajte korov brige

Pročitajte: Evanđelje po Mateju 13:1-8,18-23
1 U onaj dan izađe Isus iz kuće i sjede kraj mora. 2 Mnogo se naroda sabralo oko njega. Zato je ušao u lađicu i u njoj sjeo, a narod je sav stajao na obali. 3 On im je kazivao mnogo u prispodobama:
»Izađe sijač da sije. 4 I dok je sijao, jedno zrno pade na put, pa dođoše ptice i pozobaše ga. 5 Drugo pade na kamenito tlo gdje nije imalo mnogo zemlje. Ono brzo izniknu, jer nije ležalo duboko u zemlji. 6 Ali kad zasja sunce, uvenu, i kako nije imalo korijena, usahnu. 7 Opet drugo pade među trnje. Uzraste zajedno i trnje te ga uguši. 8 Drugo pade na dobru zemlju i donosilo je stostruk, šezdesetorostruk, tridesetorostruk rod.
18 Vi dakle shvatite prispodobu o sijaču! 19 Svakome koji sluša riječ o kraljevstvu, a ne razumije, dolazi nečastivi i grabi što je bilo posijano u njegovo srce. Takav je sjeme posijano na put. 20 Što je bilo posijano na kamenito tlo, to je onaj koji sluša riječ i prima je odmah s radošću. 21 Ali ne pusti korijena jer je nestalan. Kad zbog riječi navali nevolja ili progonstvo, on se odmah spotakne. 22 Što je bilo posijano među trnje, to je onaj koji sluša riječ. Ali svjetovne brige i varavo bogatstvo zaguše riječ, tako te ostane bez roda. 23 Što je bilo posijano na dobru zemlju, to je onaj koji sluša riječ i razumije te donosi rod: stostruk, šezdesetorostruk i tridesetorostruk.«

Ali svjetovne brige i varavo bogatstvo zaguše riječ…

Matej 13:22

NAKON što sam posadila nekoliko sjemenki u posudu u svom vrtu, čekala sam rezultate. Pročitala sam da će proklijati za deset do četrnaest dana i dok sam ih zalijevala, provjeravala sam ima li što nova. A onda je nekoliko zelenih listića provirilo iz zemlje. No moje je uzbuđenje splasnulo kad mi je suprug rekao da je to trava. Savjetovao mi je da ju iščupam kako ne bi ugušila biljke koje sam nastojala uzgojiti.

Isus je također govorio o važnosti suočavanja s uljezima koji mogu omesti naš duhovni rast. Ovako je objasnio dio svoje prispodobe: kada je sijač posijao sjeme, neko pade »među trnje« i ono ga uguši« (Matej 13:7). Trnje, ili korov, učinit će upravo to – zaustaviti rast biljke (r. 22). A zabrinutost će sigurno spriječiti naš duhovni rast. Čitanje Svetog pisma i molitva sjajni su za rast naše vjere, ali otkrila sam da se moram čuvati trnja briga. Ono će »ugušiti« Božju riječ koja je posađena u meni i natjerati me da se usredotočim na ono što bi moglo poći po zlu.

Plod Duha, o kojemu čitamo u Svetom pismu, uključuje stvari kao što su ljubav, radost, mir (Galaćanima 5:22). No da bismo donijeli taj plod, uz Božju pomoć moramo iščupati svaki korov sumnje ili brige koji bi nas mogao omesti i navesti da se usredotočimo na bilo što drugo osim na njega.

– Katara Patton

Nebeski Oče, podsjeti nas da redovito čupamo korov koji nas ometa da rastemo i donosimo plod u tebi.