Anđeli čuvari

Pročitajte: Knjiga Izlaska 23:20-26
20 Evo, ja šaljem svog anđela pred tobom, da te čuva na putu i da te odvede na mjesto što sam ga odredio za te. 21 Pazi na njega i slušaj njegove naredbe, i ne opiri mu se! Jer on ne bi oprostio vaše krivnje, jer je moje ime u njemu. 22 Ali ako rado budeš slijedio njegove naredbe i činio sve što kažem, bit ću neprijatelj tvojim neprijateljima i pritisnut ću tvoje tlačitelje. 23 Tada će moj anđeo ići pred tobom i vodit će te k Amorejcima, Hetitima, Perižanima, Kanaancima, Hivijcima i Jebusejcima, koje ću istrijebiti.
24 Ne klanjaj se njihovim bogovima, ne služi im i ne radi po njihovim djelima, nego ih uništi i razori njihove kamene spomenike! 25 A služite Gospodinu, Bogu svojemu! I on će blagosloviti tvoj kruh i tvoju vodu i udaljit će bolesti od tebe.
26 Ne će biti u tvojoj zemlji žene pobacivače ni nerotkinje, i dane ću tvojega života dići do njihova potpunog broja.

Evo, ja šaljem svog anđela pred tobom, da te čuva na putu…

Izlazak 23:20

LIJEČNIČKI pregledi ispunili su Bevin raspored i bila je shrvana i umorna. Zabrinula se kada su joj rekli da traže karcinom negdje u njezinu tijelu. Svakoga dana Bog ju je vjerno hrabrio svojom prisutnošću i trajnim mirom kad bi ga zamolila za pomoć ili čitala Bibliju. Borila se s neizvjesnostima i često prebacila »što ako« na Božja ramena. Jednoga jutra, neposredno prije zahtjevne operacije, naišla je na redak u Knjizi Izlaska 23: »Šaljem, evo, svog anđela pred tobom, da te čuva na putu…« (r. 20, K. S.).

Te je riječi Bog preko Mojsija uputio svom narodu, Izraelcima. Davao im je zakone da ih slijede i vodio ih je u novu zemlju (r. 14-19). Ali uz sve te upute rekao im je da će pred njima poslati anđela da ih »čuva na putu«. Iako Bev nije bila u toj situaciji, sjetila se da se briga anđela spominje i drugdje u Svetom pismu. U Psalmu 91:11 piše: »Jer je svojim anđelima zapovjedio za tebe da te čuvaju na svim tvojim stazama.« A u Poslanici Hebrejima 1:14 čitamo da Bog šalje anđele. Oni su »služiteljski duhovi« koji služe onima koji se pouzdaju u Isusa.

Ako poznajemo Krista, on ima anđela ili anđele u našoj blizini da nam služe.

– Anne Cetas

Zahvalni samo, Bože, što si uvijek blizu, a imaš i anđele koji paze na tvoju djecu.