Molite se i bdijte

Pročitajte: Poslanica Efežanima 6:10-20
10 Uostalom, jačajte se u Gospodinu i njegovoj silnoj snazi! 11 Obucite se u punu Božju vojnu opremu da biste se mogli održati protiv đavolskih zasjeda! 12 Jer naša borba nije protiv krvi i tijela, nego protiv Poglavarstava, protiv Vlasti, protiv upravitelja ovoga mračnog svijeta, protiv pakosnih duhova u zračnim visinama. 13 Zato uzmite Božju vojnu opremu da biste se mogli oduprijeti u zli dan te ostati uspravni do kraja! 14 Stojte dakle tako što ćete opasivati svoje bokove istinom, oblačiti oklop pravde, 15 te se obuvajte u spremnost za evanđelje mira! 16 A iznad svega uzimajte štit vjere kojim ćete moći gasiti sve ognjene strijele đavla! 17 Stavljajte na glavu kacigu spasenja, u ruku uzimajte mač Duha koji je Božja riječ! 18 Svakom molitvom i prošnjom molite se u Duhu u svako vrijeme i uz to bdijte sa svom ustrajnošću i molitvom za sve svete. Molite 19 i za mene da mi Bog dade riječ, kad otvorim svoja usta da navješćujem smiono otajstvo evanđelja. 20 Ja sam poslanik evanđelja u okovima i trebam ga naviještati smiono.

Svakom molitvom i prošnjom molite se u Duhu u svako vrijeme i uz to bdijte sa svom ustrajnošću i molitvom za sve svete.

Efežanima 6:18

KAD vode duhovne bitke, kršćani moraju molitvu shvatiti ozbiljno. Međutim, jedna je žena otkrila koliko to može biti opasno. Naime, kad se molila, uvijek bi zažmirila. No dok se jednoga dana tijekom vožnje molila (zatvorenih očiju!), nije stala na znaku stop, projurila je kroz raskrižje i skrenula s ceste u nečije dvorište. Zatim se bezuspješno pokušala maknuti s travnjaka. Iako neozlijeđena, dobila je kaznu zbog neoprezne vožnje i oštećenje imovine. U žaru molitve propustila je ključnu riječ citiranog retka iz Poslanice Efežanima »bdijte«.

Kao zadnja dva dijela Božje opreme u Poslanici Efežanima 6, apostol Pavao navodi molitvu i budnost. To znači moliti se u Duhu – oslanjati se na njegovu snagu. Također, prepustiti se njegovu vodstvu i odgovarati na njegovo poticanje – moliti sve vrste molitava u svim prigodama (r. 18). Drugo, Pavao nas potiče da »bdijemo«. Duhovna budnost može nam pomoći da budemo pripravni za Isusov povratak (Marko 13:33), da pobijedimo iskušenje (14:38) i zauzimamo se za druge vjernike (Efežanima 6:18).

Svakodnevne duhovne bitke prožmimo molitvom i budnošću – pobjeđujući zle sile i probijajući tamu Kristovim svjetlom.

– Marvin Williams

Molimo se i bdijmo za sebe i druge.