Nemoguće ga je nadmašiti

Pročitajte: Prva Ivanova poslanica 4:15-21
15 Tko god priznaje da je Isus Sin Božji, Bog ostaje u njemu, i on u Bogu. 16 Mi smo upoznali ljubav koju Bog ima prema nama i povjerovali joj. Bog je ljubav, i tko ostaje u ljubavi, u Bogu ostaje, i Bog ostaje u njemu. 17 U ovom se usavršava ljubav među nama: imamo sigurnost za dan suda, jer kao što je on, takvi smo mi u ovom svijetu. 18 U ljubavi nema straha, nego savršena ljubav izgoni strah; jer strah ima muku, a tko se boji, nije savršen u ljubavi. 19 Mi ljubimo Boga jer je on nas najprije ljubio. 20 Ako tko kaže: »Ljubim Boga«, a mrzi svojega brata, lažac je; jer tko ne ljubi svojega brata koga vidi, kako može ljubiti Boga koga ne vidi? 21 Ovu zapovijed imamo od njega: tko ljubi Boga, neka ljubi i svojega brata!

Mi ljubimo Boga jer je on nas najprije ljubio.

1 Ivanova 4:19

KAD je moj sada odrasli sin Xavier išao u vrtić, raširio bi ruke i rekao: »Ovoliko te volim.« Ja sam raširila svoje duže ruke i rekla: »Ovoliko te volim.« Stavivši šake na bokove, rekao je: »Ja sam tebe prvi volio.« Odmahnula sam glavom. »Ja sam tebe voljela kad te je Bog stavio u moju utrobu.« Xavier je razrogačio oči. »Pobijedila si«, rekao je. »Oboje smo pobijedili jer je Isus prvi volio nas«, rekla sam ja

Dok se Xavier priprema za rođenje svoga prvog djeteta, molim se da će uživati trudeći se nadmašiti svog sina dok stvaraju lijepe uspomene. I dok se pripremam postati baka, zadivljena sam koliko sam zavoljela to dijete od trenutka kada su nam Xavier i njegova žena rekli da očekuju prinovu.

Apostol Ivan potvrdio je da nas Isusova ljubav prema nama čini sposobnima da volimo njega i druge (r. 19). Saznanje da nas on voli daje nam sigurnost koja produbljuje naš osobni odnos s njim (r. 15-17). Kada shvatimo dubinu njegove ljubavi prema nama (r. 19), možemo sve više voljeti njega i iskazivati ljubav u drugim odnosima (r. 20). Ne samo da nas Isus osnažuje da volimo, on nam zapovijeda da volimo: »Ovu zapovijed imamo od njega: tko ljubi Boga; neka ljubi i svojega brata!« (r. 21) Kada je riječ o ljubavi, Bog uvijek pobjeđuje.

– Xochitl Dixon

Ma koliko se trudili, ne možemo voljeti više od Boga!