Spašen i otkupljen

Pročitajte: Poslanica Rimljanima 10:1-10
1 Braćo, želja je mojega srca i molitva Bogu za njihovo spasenje. 2 Doista im svjedočim da revnuju za Boga, ali ne po pravom razumijevanju. 3 Jer ne priznajući Božju pravdu i gledajući da uspostave svoju pravdu, ne pokoriše se Božjoj pravdi. 4 Jer je Krist dovršetak Zakona za opravdanje svakome tko vjeruje.
5 Mojsije naime piše o pravdi koja je od Zakona: »Tko to čini, naći će život u tome.« 6 A pravda koja je od vjere ovako govori: »Nemoj reći u svome srcu: Tko će uzići na nebo?«, to jest da svede Krista; 7 ili: »Tko će sići u bezdan?«, to jest da izvede Krista iz mrtvih. 8 Ali što govori?
»Blizu ti je riječ,
na tvojim ustima i u tvom srcu«,
tj. riječ vjere koju propovijedamo.
9 Doista, ako ispovijedaš svojim ustima da je Isus Gospodin, i vjeruješ u svojemu srcu da ga je Bog uskrisio od mrtvih, bit ćeš spašen. 10 Srcem se naime vjeruje za opravdanje, a ustima se ispovijeda za spasenje.

Doista, ako ispovijedaš svojim ustima da je Isus Gospodin, i vjeruješ u svojemu srcu da ga je Bog uskrisio od mrtvih, bit ćeš spašen.

Rimljanima 10:9

»BILO mi je dosta… Stvarno sam se planirao baciti u rijeku Don«, prisjetio se Steve iz Rotherhama. Očajan, molio je Boga za pomoć. Nekoliko dana poslije upoznao je Alija, koji je radio u crkvi i pozvao ga u grupu kako bi razgovarali o pitanjima vjere i života. Steve je došao i potpuno se promijenio: »Isus je učinio veliku razliku u mom životu… Znam da mi Bog pomaže. Osjećam njegovu prisutnost svakoga dana… Biti čist od droge, sve to ima veze s Bogom.«

Steve je vjerovao Božjim obećanjima, priznajući da je Isus njegov Sin koji je umro za njega. Bio je spašen, kao što je apostol Pavao napisao Rimljanima: »Ako ustima svojim priznaješ Isusa Gospodina i srcem svojim vjeruješ da ga je Bog uskrisio od mrtvih, bit ćeš spašen« (r. 9, K. S.). Zajedno s Pavlom, Steve je potvrdio da je Isusova oslobađajuća poruka sada na njegovim ustima i u njegovu srcu (r. 8). Promijenjena Božjom ljubavlju, njegova je nada bila stvarna.

Možda već desetljećima vjerujemo u Isusa ili se možda pitamo tko je taj Čovjek, Sin Božji. Gdje god bili na našem putu vjere, možemo se pouzdati da će nas Bog osloboditi naših grijeha i popraviti stvari između sebe i nas.

– Amy Boucher Pye

Isuse, Spasitelju, hvala ti što si dao sebe da bismo mi mogli živjeti slobodni, čisti i obnovljeni.