Molitva je važna

Pročitajte: Druga knjiga o Kraljevima 20:1-6
1 U ono vrijeme smrtno se razbolje Ezekija. Prorok Izaija, Amosov sin, dođe k njemu i reče mu: »Ovako govori Gospodin: Uredi svoju kuću; jer ćeš umrijeti i ne ćeš više ozdraviti!« 2 Tada on okrenu svoje lice k zidu i upravi Gospodinu ovu molitvu:
3 »Ah, Gospodine, spomeni se ipak da sam hodio pred tobom u vjernosti i s nepodijeljenim srcem i da sam činio što je tebi ugodno!« I Ezekija glasno zaplače.
4 A Izaija još nije bio ostavio srednje predvorje, i dođe mu Gospodnja riječ: 5 »Vrati se i javi Ezekiji, knezu mojega naroda: Ovako govori Gospodin, Bog Davida, tvoga djeda: Čuo sam tvoju molitvu i vidio tvoje suze. I eto, ozdravit ću te opet. Već prekosutra ići ćeš u Gospodnji Hram. 6 Dodat ću vijeku petnaest godina. I izbavit ću tebe i ovaj grad iz ruku asirskoga kralja, i branit ću ovaj grad zbog sebe i zbog svojega sluge Davida.«

Čuo sam tvoju molitvu i vidio tvoje suze. I eto, ozdravit ću te opet.

2 Kraljevima 20:5

»MOLITE se za mene jer me čeka magnetska rezonancija mozga.« »Da se moja djeca vrate u crkvu.« »Utjehu za Davea, koji je izgubio ženu.« Naš tim za pastoralnu službu tjedno prima popis molitvenih potreba, moli se za njih i svakoj osobi pošalje rukom pisanu poruku. Zahtjevi su ogromni, a naši se napori čine neprimijećenima. No to se promijenilo nakon što sam od Davea, ožalošćenog supruga zbog gubitka voljene supruge, primila iskrenu zahvalnicu za poslanu poruku. Ponovno sam shvatila važnost molitve.

Isus je pokazao da se trebamo moliti iskreno i često, s vjerom punom nade. Dok je bio na zemlji, odlazio je na samotna mjesta da se moli (Marko 1:35; 6:46; 14:32).

Stotinama godina prije i izraelski kralj Ezekija naučio je tu lekciju. Rečeno mu je da će se smrtno razboljeti (2 Kraljevima 20:1). U nevolji i gorko plačući, Ezekija »okrenu lice k zidu i upravi Gospodinu… molitvu« (r. 2). Božji je odgovor bio trenutačan. Izliječio je Ezekiju, dodao mu petnaest godina života i obećao da će spasiti kraljevstvo od neprijatelja (r. 5,6). Bog je odgovorio na njegovu molitvu ne zato što je Ezekija to zaslužio, nego »zbog sebe i zbog svojega sluge Davida« (r. 6). Možda nećemo uvijek dobiti ono što tražimo, ali budimo sigurni da Bog djeluje i kroz svaku molitvu.

– Karen Pimpo

Nebeski Oče, hvala ti što slušaš i naše molitve.