Poslušnost s ljubavlju

Pročitajte: Evanđelje po Ivanu 14:15-21
15 Ako me ljubite, držite moje zapovijedi! 16 A ja ću moliti Oca i dat će vam drugoga Branitelja, da ostane s vama dovijeka: 17 Duha istine, kojega svijet ne može primiti, jer ga ne vidi niti ga poznaje; a vi ga poznajete jer ostaje kod vas i u vama će prebivati. 18 Ne ću vas ostaviti sirote, doći ću k vama. 19 Još malo i svijet me ne će više vidjeti. A vi me vidite jer ja živim, a i vi ćete živjeti. 20 U onaj dan spoznat ćete da sam ja u svojemu Ocu, i vi u meni, i ja u vama. 21 Tko ima moje zapovijedi i drži ih, on je onaj koji me ljubi. A onoga tko ljubi mene, ljubit će moj Otac, i ja ću ga ljubiti i očitovat ću mu sebe samoga.«

Tko ima moje zapovijedi i drži ih, on je onaj koji me ljubi.

Ivan 14:21

TIJEKOM našeg vjenčanja svećenik me je upitao: »Obećavaš li da ćeš voljeti, poštovati i slušati svoga muža, dok vas smrt ne rastavi?« Pogledala sam svog zaručnika i šapnula: »Slušati?« Naš smo odnos izgradili na ljubavi i poštovanju, a ne na slijepoj poslušnosti, kao što su zavjeti sugerirali. Otac mog supruga snimio je taj trenutak kada sam vidno zbunjena još ‘obrađivala’ riječ poslušnost i rekla: »Da.«

Tijekom godina Bog mi je pokazao da moj otpor prema riječi poslušnost nema nikakve veze s nevjerojatno složenim odnosom između muža i žene. Shvatila sam da poslušnost znači »podjarmljenost« ili »prisilna podložnost«, što Sveto pismo ne podržava. Umjesto toga, riječ poslušnost u Bibliji izražava mnoge načine na koje možemo voljeti Boga. Dok moj suprug i ja slavimo trideset godina braka, snagom Duha Svetoga još uvijek učimo voljeti Isusa i jedno drugo.

Kad je Isus rekao: »Ako me ljubite, držite moje zapovijedi!« (r. 15), pokazao nam je da će poslušnost Svetom pismu biti rezultat ljubavi i prisnog odnosa s njim (r. 1621).

Isusova ljubav je nesebična i bezuvjetna; nikad nije nasilna ili uvredljiva. Dok ga slijedimo i poštujemo u svim našim odnosima, Duh Sveti pomaže nam da poslušnost njemu vidimo kao mudar čin pun ljubavi, povjerenja i štovanja.

– Xochitl Dixon

Isuse, nauči nas da budemo poslušni Svetom pismu.