Pročitajte: Ezekiel 47:1-12
1 Tada me povede na ulaz Hrama. Gle, ondje je izvirala voda ispod praga od Hrama k istoku. Pročelje Hrama gledalo je na istok. Voda je tekla dolje s desne strane Hrama, južno od žrtvenika za žrtve paljenice. 2 Povede me van kroz sjeverna vrata i zatim okolo k vanjskim istočnim vratima. I gle, voda je žuborila dolje s desne strane. 3 Čovjek ode dalje prema istoku, a imao je mjerilo u ruci. Izmjeri tisuću lakata i povede me preko vode; ona mi dođe do gležanja. 4 Izmjeri opet tisuću lakata i povede me preko vode; voda mi dođe do koljena. Izmjeri opet tisuću lakata i povede me prijeko; ona mi dođe do bokova. 5 Izmjeri opet tisuću lakata; tada je nastala rijeka preko koje više nisam mogao prelaziti jer se voda bila tako popela da bi se morala preplivati. Nastade rijeka preko koje se više nije moglo prelaziti.
6 On mi reče: »Jesi li vidio, sine čovječji?« Nato me pusti da odem natrag na obalu rijeke. 7 Na povratku sam vidio vrlo mnogo drveća na obali rijeke s obje strane. 8 On mi reče: »Ova voda teče van u istočni kraj i spušta se u pustaru, i dolazi do Mrtvoga mora. Kad dođe tamo, postat će voda Mrtvoga mora zdrava. 9 Sva živa bića što se samo miču, oživjet će posvuda kamo dođe rijeka. Tada će biti vrlo mnogo riba. Jer kad dođe tamo ova voda, ozdravit će Mrtvo more i sve će oživjeti kamo dođe rijeka. 10 Ribari će stajati na njemu od En Gedija do En Eglajima. Njegovo bogatstvo riba bit će vrlo veliko, kao u velikom moru. 11 Ali bare i glib u njegovoj blizini ne će postati zdravi; ostat će slani. 12 Na obje obale rijeke rast će svakojako drveće s plodovima što se jedu, i kojima lišće ne vene, i plodovi im ne nestaju. Svakoga će mjeseca rađati nove plodove; jer što ih napaja, dolazi od Svetišta. Plodovi će njihovi biti za jelo i njihovo lišće za lijek.«

Zagaziti dublje

Na obje obale rijeke rast će svakojako drveće s plodovima što se jedu, i kojima lišće ne vene, i plodovi im ne nestaju.

Ezekiel 47:12

NAKON ukidanja ograničenja zbog pandemije, naš je sportski centar ponovno otvoren! Moja supruga i ja odmah smo odveli svoje sinčiće na plivanje. Bili smo zapanjeni kad smo vidjeli Tobyja, petogodišnjaka, kako juri kroz vodu.

Međutim, nije sve bilo kako se činilo. »Trčim!« smijao se. Toby je dovoljno narastao da je nogama doticao dno. Ako želi naučiti plivati, moramo ga odvesti u dublju vodu.

Ponekad i mi moramo ‘zagaziti u duboku vodu’ ako želimo rasti i sazrijevati. To je ‘lekcija plivanja’ koju je Bog imao na umu i za proroka Ezekiela. Ezekiel je vidio rijeku žive vode (r. 9-12). Zagazio je u vodu »do gležanja«, koja je zatim postala duboka »do koljena«, pa »do bokova« i na kraju se voda »tako popela da bi se morala preplivati« (r. 3-5).

Putovanje s Bogom je slično tome. Prvo stavimo nožni prst u vodu, a naša stopala ostaju na tlu dok ga počinjemo slijediti. Zatim, polako, idemo dublje s njim, prepuštajući se njegovu vodstvu. Tada, poput Ezekiela, prepoznajemo život u izobilju jer će sve oživjeti »kamo dođe rijeka« (r. 9).

Možda nam je ugodnije kada smo s nogama čvrsto na zemlji. No kada prestanemo trčati u vlastitoj snazi i oslonimo se na njegovu, otkrivamo plodonosan život u Gospodinu.

– Chris Wale

Oče, pomogni nam prepustiti se u struje tvoje žive vode.