Oči da vidimo

Pročitajte: Druga knjiga o Kraljevima 6:15-23
15 A kad se ujutro diže sluga Božjega čovjeka i iziđe, stajala je oko grada vojska s konjima i kolima. Njegov ga sluga upita: »Jao, gospodaru, što da učinimo?« 16 A on odvrati: »Ne boj se! Jer onih koji su na našoj strani ima više negoli je onih koji su na njihovoj strani.« 17 I pomoli se Elizej: »Gospodine, otvori mu oči, da vidi!« I Gospodin otvori oči sluzi, i on vidje kako je gora oko Elizeja puna ognjenih konja i kola.
18 I kad neprijatelji pođoše protiv njega, pomoli se Elizej Gospodinu: »Udari te ljude sljepoćom!« I udari ih sljepoćom, kako je to bio zamolio Elizej. 19 Nato se okrenu Elizej k njima: »To nije pravi put, i to nije pravi grad. Hajdete za mnom! Ja ću vas odvesti čovjeku kojega tražite.« I odvede ih u Samariju. 20 Kad su bili došli u Samariju, pomoli se Elizej: »Otvori im sad oči, da vide!« Gospodin im tada otvori oči i vidješe odjednom da su usred Samarije.
21 Kad ih ugleda Izraelov kralj, upita Elizeja: »Oče moj, hoću li ih dati sasjeći?« 22 A on odvrati: »Ne! Zar ćeš sasjeći one što ih nisi zarobio svojim mačem i lukom? Iznesi im jela i pića, neka jedu i piju! Onda neka idu kući svojemu gospodaru!« 23 On im, dakle, zgotovi veliku gozbu i oni su jeli i pili. Tada ih otpusti, i oni se vratiše svom gospodaru. Od toga vremena nisu više upadale aramejske čete u izraelsku zemlju.

I pomoli se Elizej: »Gospodine, otvori mu oči, da vidi!«

2 Kraljevima 6:17

JOY je bila zabrinuta za svoju rođakinju Sandy, koja se godinama borila s alkoholizmom i psihičkim problemima. Otišla je k njoj, no vrata su bila zaključana i činilo se da je stan prazan. Dok je s nekoliko prijatelja planirala potražiti Sandy, Joy se molila: »Bože, pomogni mi da vidim ono što ne vidim.« Na odlasku, Joy se okrenula prema Sandynom stanu i primijetila da se zavjesa pomaknula. U tom je trenutku znala da je Sandy živa. Iako je morala doći hitna pomoć, Joy se obradovala ovoj uslišanoj molitvi.

Prorok Elizej iskusio je moć molitve kad je od Boga zatražio da mu otkrije svoju stvarnost. Kad je sirijska vojska opkolila njihov grad, Elizejev sluga drhtao je od straha. Ali ne i prorok jer je uz Božju pomoć vidio neviđeno. Elizej se molio: »Jahve, otvori mu oči da vidi!« (r. 17, K. S.) I vidio je »kako je gora oko Elizeja puna ognjenih konja i kola« (r. 17).

Bog je podigao veo između duhovnog i fizičkog svijeta za Elizeja i njegova slugu. Joy vjeruje da joj je Bog pomogao vidjeti gotovo neprimjetno micanje zavjese, dajući joj nadu. I mi možemo moliti Boga da nam podari duhovni vid kako bismo razumjeli što se događa oko nas, bilo s našim voljenima ili u našim zajednicama. Budimo predstavnici njegove ljubavi, istine i milosti.

– Amy Boucher Pye

Molimo te, Gospodine, otvori nam oči da vidimo tvoju istinu i ljubav u situacijama koje su nam teške.