Dobrota Kristova

Pročitajte: Knjiga Postanka 33:1-11
1 Kad Jakov podiže oči i vidje Ezava s četiri stotine ljudi, razdijeli djecu Lei i Raheli i objema sluškinjama. 2 Sprijeda postavi sluškinje i njihovu djecu, za njima Leu i njezinu djecu, a na kraju Rahelu s Josipom. 3 A sam pođe pred njima i nakloni se sedam puta do zemlje, dok se ne približi svom bratu. 4 Ezav mu pohita ususret, zagrli ga, pade mu oko vrata i poljubi ga, i zaplakaše obojica.
5 Kad onda podiže svoje oči i ugleda žene i djecu, upita: »Tko su ti ovi?«
Odgovori: »To su djeca što ih Bog darova tvojemu sluzi.«
6 Pristupiše sluškinje s djecom i nakloniše se. 7 Tad pristupi i Lea s djecom i nakloni se. Na kraju pristupiše Josip i Rahela i nakloniše se.
8 On upita: »Što si htio s tom čitavom četom, koju susretoh?« On odgovori: »Htio sam time naći milost u očima svoga gospodara.«
9 Ezav reče: »Imam dosta, dragi brate! Zadrži što je tvoje!«
10 Ali Jakov odvrati: »Ne, ako sam našao milost u tvojim očima, onda primi dar od mene! Jer gledam u tvoje lice kao što se gleda u lice kojega nebesnika, i ti me tako lijepo dočeka. 11 Primi dakle moj pozdravni dar što ti je doveden! Jer Bog me obilato blagoslovi, i imam svega dosta.« I prisili ga te primi.

Ezav mu pohita ususret, zagrli ga, pade mu oko vrata i poljubi ga, i zaplakaše obojica.

Postanak 33:4

LJUBAZNOST ili osveta? Isaiah je dobio snažan udarac u glavu tijekom bejzbolske utakmice. Pao je na tlo držeći se za glavu. Srećom, kaciga ga je zaštitila od ozbiljnih ozljeda. Kad se igra nastavila, Isaiah je primijetio da je bacač vidno potresen svojom nenamjernom pogreškom. U tom je trenutku Isaiah učinio nešto toliko neobično da je ta njegova gesta postala viralna. Prišao je bacaču, utješno ga zagrlio i tako ga uvjerio da je dobro. U situaciji koja je mogla završiti tučnjavom, Isaiah je izabrao ljubaznost.

U Starom zavjetu vidimo da Ezav donosi sličan, iako mnogo teži izbor odustaje od svih dugo smišljanih planova za osvetom protiv Jakova, svoga brata blizanca koji ga je prevario. Kad se Jakov vratio kući nakon dvadeset godina, Ezav je izabrao dobrotu i oprost umjesto osvete zbog nepravde koju mu je Jakov nanio. Kad je ugledao Jakova, »Ezav mu potrča u susret. Zagrli ga…« (r. 4, K. S). Ezav je prihvatio Jakovljevu ispriku i uvjerio ga da je dobro (r. 9-11).

Kada netko pokaže grižnju savjesti zbog nečega lošeg što je učinio protiv nas, imamo izbor: ljubaznost ili osvetu. Odabir ljubaznosti slijedi Isusov primjer (Rimljanima 5:8) i put je prema pomirenju.

– Lisa M.Samra

Isuse, molimo te pomogni nam slijediti tvoj primjer i pokazati dobrotu kada nam je učinjena nepravda.